Isfiske er noe som utrolig mange driver med her opp i vakre Finnmark. Hovedmassen av isfiskere her i nord er nok familier som benytter snøscooter for å komme seg ut på tur. Fra mars til mai drar gjerne hele familien med unger i alle størrelser. Besteforeldre blir også gjerne med og derved har en tre generasjoner ut på tur sammen. Ofte etableres teltleir som benyttes over noen dager med fiske og hyggelig samvær i familien.


Eventyrlig fiskebett på finnmarksvidda

En stor gruppe igjen har også med seg ski og annet utstyr, og benytter dagene til ekspedisjoner ut fra ”Base Camp”. Dette er etter mitt syn, en yppelig innfallsvinkel til fiske og friluftsliv, i konkurranse med diverse passive aktiviteter. 

Denne historien er fra når to familier dro på tur i lag i 2005. Vi hadde Base Camp, og gikk på ski med pulk på dagsturer inn til diverse vann på Finnmarksvidda. Når mørketiden er over i midten av januar, begynner en del av oss spesielt interesserte å planlegge vinterens høydepunkter – skitur med pulk og telt til uberørte områder – i denne sammenheng fiskevann.

Årets tur ble for vår del en kombinasjon av kjøring av snøscooter til slutten på en scooterløype, og etter det begynte en fantastisk og utrolig opplevelse.


Scooter inn til enden på isfiskeløypen. Deretter ble det å ta skiene fatt

Her har vi lastet fremre slede med 3 stk pulker og er klar til start. Sjåføren i midten. Vi benyttet en scooter med 4-takts motor = minimal støy og eksos i forhold til 2-takts maskiner. 


En fjellpulken og 2 "akebrett". Hvem var mest fornøyd?

Her er vi i gang, etter å ha blitt kjørt 7 kilometer ut i terrenget på godkjent scooterløype. Foran oss er det 5,5 timers gange i slakt stigende og småkupert terreng. To av oss benyttet Paris Expedition med enkelt tautrekk, kameraten til venstre en splitter ny ”Fjellpulken”. Gjett hvem som nå har bestilt seg et oransje akebrett? 

Artikkelforfatteren i midten. Hunden til venstre har deltatt i Iditarod, og er en gutt som virkelig gir gass. Den firbente damen til høyre er en sofistikert rypefinner som også duger til å trekke. Motvind var en plage store deler av turen innover, tidvis i fjellpartiene var det glasert i tillegg. Absolutt en fordel med stålkanter på skiene under slike forhold.

Her er målet nådd, vannet er funnet (slett ikke enkelt bare det) og leir etablert, noe som behørig feires. Vi satte i gang med prøveboring, og etter diverse borringer i søle, begynte vi å frykte at vannet var bunnfrosset. Etter hvert fikk vi oss noen hull hvor det var vann under isen, men kun 15 centimeter!!

Skumringen var under oppseiling, og artikkelforfatteren fikk satt ut 4 sniker før det bare var å trekke inn i telt for varme, matlaging og fortellinger av mer eller mindre usanne fiskehistorier. 

En av guttan var så utpeisa at vi ikke fikk liv i han. Han gikk inn i en vegetativ tilstand i soveposen rett etter middag, og skyldte på at han hadde vært på fest dagen før... vel.

Kl 0700 neste dag kom vi oss ut av soveposene, og fikk sjekket snikene. Fast fisk. Det fisket som vi opplevde i de følgende 5 timene – var utrolig. Her fikk vi fisk i mengder, ca. 50 stk av uforskammet god kvalitet i løpet av noen få timer.


Kraftig kost for en fornøyd isfisker

Også ørreten lar seg lure under isfiske


Slike røyer drømmer alle isfiskere om... 

En av oss hadde en godt forankret snik ute med 0,40 nylon – og mente at det skulle dekke alle eventualiteter. Hva skjer – jo, angelen knakk rett av.. Nå fikk vi to røyer på 1,6 kilo og flere andre fisker på rundt kiloen. Fisk var det omtrent kontinuerlig å se i hullene, og den på 1,6 som jeg fikk, så jeg når den tok maggottklysa. Småfisk kaller jeg det i forhold til et par skikkelig storrøyer som padlet rundt der nede, jeg tror jeg pådro med opptil flere lettere infarkt av det synet... 

I ettertid kan en jo si at det kanskje var likegreit at vi ikke fikk disse fast under kontrollerte former, fordi med kun 15 cm vann under isen så ville vi neppe fått disse opp. De største vi fikk fast var utfordring stor nok vil jeg påstå.


Glade dager på isen

Leiren ble tatt ned ca. 1300, og turen tilbake startet. Det er ikke hverdagskost at en får oppleve å gå ned med større last enn da jeg gikk ut. Men siden jeg var så ”uheldig” å få 25 av disse fisken, så ble det en realitet. Faktisk så ble overskytende drikkevarer av forskjellig sort tømt ut for å få lettelse i last, og de fleste fisker ble sløyd før hjemturen startet. 

Kom å bli med. Vi har startet bookingen sesongen 2009.
Forskjellige isfisketurer finnes på:

http://www.arctic-adventures.com 
Øyvind Zahl Arntzen
Arntzen Arctic Adventures

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.



-


Annet stoff fra Finnmark



Tilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse