Steinar Sørlie og Stiftelsen Norsk Luftambulanse ønsker alle en trygg vinter i norsk natur

Både vi i Norsk Luftambulanse og de andre hjelpemannskapene er her for å hjelpe folk som får problemer av ulike slag i påsken. Samtidig så ønsker vi at folk tar de nødvendige forholdsreglene for en tryggest mulig påskefeiring, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Pakk bilen forsvarlig
Tusenvis av biler er på vei til og fra fjellet på vinterglatte veier i påsken, og de fleste av dem er fullastet med bagasje.

 • Veien til en trygg påske starter allerede før du drar hjemmefra. Det er viktig å pakke bilen på en forsvarlig måte, for løs bagasje kan gjøre stor skade, sier Sørlie.
 • Prinsippet er å laste store, tunge ting lavt i bagasjerommet, og helst inntil ryggen på baksetet. På den måten vil de gjøre minst skade. Løse gjenstander på hattehylla eller i setet kan komme som et prosjektil i en voldsom bråstopp, så sørg for at det ikke ligger ting og slenger usikret rundt i bilen, sier han.
 • Mange kan også la seg friste til å legge mye av bagasjen i skiboksen på taket. Det kan være farlig. Skiboksen er dimensjonert til å ha ski i. Alle skibokser har en grense for hvor mye vekt du kan laste i den, og den bør ikke overskrides. Man skal heller ikke glemme at kjøreegenskapene i bilen forandrer seg ved tung last, sier Sørlie. 

Når ulykken er ute
Skulle du oppleve å komme som førstemann til en trafikkulykke, er det viktig at du vet hva du skal gjøre.

 • En trafikkulykke kan virke svært skremmende på en som ikke er vant til det, men det er likevel veldig viktig at man våger å gjøre en innsats i en slik situasjon. Det kan redde liv, og forskning viser at mange liv kunne vært reddet hvis førstemann på skadestedet hadde gjort en innsats, sier Sørlie. Det aller første du må gjøre er å sikre stedet skikkelig så det ikke skjer nye ulykker. Det betyr at du må skru på varselblinkene på bilen din, ta på deg refleksvest og sette ut varseltrekant. Deretter må du varsle om ulykken og tilkalle hjelp ved å ringe 113.
 • Når du har sikret stedet og tilkalt hjelp, så kan du se hvordan situasjonen er for dem som er direkte innblandet i ulykken. Når det gjelder pasienter er det aller viktigste å sørge for at de puster skikkelig. Bevisstløse personer kan få ufrie luftveier ved at hodet faller framover. Ved å bøye hodet tilbake i normalstilling eller litt bakover, kan du bidra til at pasienten får puste. Hvis det er mulig bør du også forsøke å stanse store blødninger, gjerne ved å legge trykk på stedet. Disse enkle tiltakene kan redde liv, sier Sørlie, og understreker at verste du kan gjøre i en slik situasjon er å være passiv.

Lær fjellvettreglene
Hvert år iverksettes det leteaksjoner etter folk som går seg bort i fjellet. Dette kunne vært unngått dersom flere hadde lært og fulgt fjellvettreglene. Det er veldig positivt at så mange vil ut på fjellet og ut i naturen i påsken, men det er viktig at man samtidig har respekt for fjellet og forbereder fjellturen godt, sier Sørlie.

 • Nøkkelen til en trygg fjelltur er for det første å holde seg orientert om hvor man til enhver tid befinner seg, og dernest sørge for å være i stand til å kunne takle uventet uvær.
 • GPS kan supplere, men ikke erstatte, kunnskaper om kart og kompass. Lær deg å bruke det og sørg for å vite hvor du er til enhver tid. Hvis du skulle bli overrasket av dårlig vær og miste referansepunktene vil det være til stor hjelp for hjelpemannskapene om du kan fortelle hvor du er, og «et sted på Hardangervidda» er en litt for vag stedangivelse, sier Sørlie.
 • Hvis man kan fortelle om at man passerte den og den hytta for en time siden, med kurs mot en annen hytte, øker det sjansene for å bli funnet. Hvis du har GPS, så lær deg å bruke den. De fleste har muligheten til å såkalt «backtrack», det vil si muligheten for å vise deg veien tilbake der du kom fra. Hvis du kan oppgi en kartreferanse med lengde- og breddegrader, vil det kunne være til uvurderlig hjelp for letemannskapene, sier han

Tatt av snøen
Hvis du kjenner området du ferdes i godt, vil det minske risikoen for å bli tatt av snøskred. Likevel skjer det hvert år at mennesker havner under snømassene på fjelltur i påsken. Lær deg området du skal ferdes i, og forhør deg med lokalkjente om snøskredfaren. Unngå bratte områder hvis du er i tvil, sier Sørlie.

 • Skulle du være så uheldig at du blir utsatt for et skred, bør du forsøke å holde armene foran ansiktet. På den måten kan du skaffe deg litt luft. Deretter bør du forsøke å frigjøre deg fra ski eller brett. Blir du vitne til at noen andre blir tatt av snøskred, så er det viktig at du først varsler redningstjenesten. 
 • Deretter er det viktig at du forsøker å merke deg hvor du sist så den som ble dratt med av skredet. Det øker sjansen for å finne vedkommende etterpå, sier Sørlie. 
 • Enkelte oppsøker risikoområder, og ski- og brettkjørere har ofte forkjærlighet for bratte, spennende traseer i uberørt dypsnø. Er du en av dem må du vite om risikoen, og utstyre deg deretter. Søkestang, spade og eventuelt elektronisk søkeutstyr bør være tilgjengelig. Husk å sette søkeutstyret på «send» når du kjører. 

Hjertestans
Litt av hensikten med ferie er å komme seg bort fra de daglige rutinene. Den vanlige hverdagen byttes ut med lange skiturer, hyttetak som skal måkes og ved som skal hugges. For de fleste betyr dette kjærkommen trim, og er utelukkende sunt, men for noen med enten kjent eller ukjent hjertesykdom kan slike belastninger utløse eller forverre situasjonen, sier Sørlie.

 • Symptomer på hjertesykdom kan være trykkende eller sviende smerter i brystet. Smertene kan stråle ut til både hals, skuldre og venstre arm. Smerter er gjerne ledsaget av kraftløshet og kvalme. I slike tilfeller skal man ta det med ro, og varsle 113. 
 • Målet er å unngå økt fysisk belastning som kan forverre situasjonen, og det er ingen god ide å legge ut på ski for å komme til hjelp. I enkelte tilfeller kan hjertet stoppe. Hjertestans er en fryktet forverring av annen hjertesykdom. Er man vitne til at noen blir livløse, skal man starte med hjerte-lungeredning. 30 hjertekompresjoner og 2 innblåsninger inntil hjelp kommer, sier Sørlie.

Håper dette kan bidra til en tryggere påskehøytid og senvinter i norske fjell. Ha en flott påskeutfart.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra NorgeTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse