Helagsfjellene kneiser bak Sylsjøen (Nedalsjön) Foto: Christian TørrisengSeptember, blå himmel og klar sikt i alle retninger. Det er rypejakt

Skardørrsfjella er min himmel heter biografien om arbeiderforkjemperen Ole B. Garberg. En tittel det ikke krever annet enn et besøk hit for å forstå. Er man så heldig å oppleve klarvær er det syn du aldri glemmer. Nå skulle vi bruke denne himmelen i noen dager. Jeg, Martin og Trond Espen.


Trond Espen med Sylene i bakgrunnen.

Jeg sier som Garberg: Skardørrsfjella er min himmel. Bedre utsikt enn herfra skal man lete lenge etter. Selv i Norge. Jeg får kanskje litt assosiasjoner til kysten av Helgeland der tydelige trollfjell reiser seg rundt omkring med blåmyra og skjærgården rundt seg

Fjellrypejakta skiller seg relativt mye fra lirypejakta. Når man støkker lirypene hører man gjerne noe støy idet de flyr opp fra kjerrene. Noe som gir tid til å trekke børsa og fyre av på normalt hold. Man nærmer seg også rypene ubemerket både for jegeren og byttet. På fjellrypa derimot handler det vel så mye om å oppdage rypene på bakken. Det blir mer en form for snikjakt og nok enda mer spennende. I perioder med høyt jakttrykk eller ugunstig vær kan de være vanskelig å få has på. Da flokker de seg gjerne ved steder med god utsikt i alle retninger og på de øverste toppene med snø på.


Martin og Trond Espen og Predikstolen i Helags bak.


En fantastisk dag i fjellet og en av julemiddagene er sikret


Dagen fortjener en skål. Akevit (Livets vann) går ned på høykant.

Første dagen var helt enorm. Fantastisk utsikt, nok med ryper og et par glass akevitt til å feire opplevelsene med.


En av de sikreste værtegn: Aften rød gir morgen sød.


Månen er i disse dager oppe 18 timer i døgnet

Den klare høsthimmelen ga uttrykket "Harvest Moon", med nok lys til å forlenge arbeidsdagene under innhøstingen av avlingen.


Nydelige høstfarger rundt 800 moh.


Den mørkeblå himmelen vitner om dårligere vær.

Det vi først og fremst var ute etter var fjellrypa. Pga snøfall tidligere i høst er rypene allerede iført hvite fjærpryd. Dermed blir fuglene mer sky og flokker seg i fjelltoppene. For oss ble været bare verre og verre. Først tåke og noe vind og senere mye regn/snø innblandet i tillegg. Dermed var det håpløse jaktforhold der de få rypene vi så fløy avgårde på lang avstand og ut i tåkehavet. Vi mennesker har jo en tendens til å gå oss ville i tåka. Å gå i ring. En heldig gang var rypene også plaget av desillusjon. Iallefall kom de flyvende tilbake igjen etter først å ha lettet ut i tåkeheimen. Dermed ble det også ei rype i dritværet.


Pause i lyngen


En flokk tamrein som ikke helt har forstått faren


På 800 meter var det god sikt. På 900 moh kom tåka. På 1300 moh kom snøen. Sånn er livet i høstfjellet. En tommelfingerregel er vel at temperaturen faller 0,5 grader per 100 høydemeter.


Fjellreven så vi flere tydelige spor etter på norsk side.

Vi befinner oss rett vest for de svenske kjerneområdet for fjellrev og alle håper noen individer kan skifte statsborgerskap. 2007 er jo smågnagerår og fra Helagsbestanden rapporteres det om rekordyngling med mange fjellrevvalper i aksjon.

Dette ble altså en tur uten den vanlige A - Å fortellingen. Bildene får tale for seg selv. Sylene, Skardørsfjella og Helags er som nevnt fantastiske områder som også er lett tilgjengelige med bil inn til f.eks. Nedalshytta som turistforeningen driver. Derfra har man et ypperlig utgangspunkt for turer til alle disse 3 fjellpartiene. Rypejakt leies ut av såvel private som fjellstyrer. Etter de første par jaktturene er det fullt mulig å finne gode rypeterreng både for li- og fjellrype. Vinteren kan dog komme tidlig. I normalåret stenges veien inn til Sylene ca rundt midten av oktober pga snøfall. Skitt jakt-, fiske- eller fottur!

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra Sylene, Meråkerfjella og Skarvan og RoltdalenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse