Man bør vise respekt når man beveger seg i Moskusland

Reetableringen av moskus var nok en kontroversiell avgjørelse i sin tid. Særlig siden moskusen nok er av de farligste dyr vi mennesker kan møte i Norsk natur. En kraftplugg som kan angripe lynraskt om den føler seg truet. Bare spør lokomotivførerne som trafikkerer Dovrebanen. Moskusen er tøffere enn toget. Selv tok jeg en helgetur i slutten av april med håp om noen nervepirrende nærbilder av de majestetiske dyra.


Moskusen er ikke til å spøke med. Denne mannen som jeg møtte mente jeg kunne gå nærmere enn de 200 metrene som tilrådes. Med mitt dårlige kamera var jeg ikke vond å overtale.


Her ser vi en liten flokk med både okse, ku og fjorårsunger i skjønn forening. Litt senere i mai vil nok en ny generasjon unger fødes i denne flokken


Jeg satser på at den lille vollen og bekken gir nok sperre til at jeg kan nærme meg ytterligere.


Her er dyra avbildet på ca 150 meter med mitt noe begrensede kamera.


Moskusflokken beiter fremdeles rolig. Føler den seg truet vil den danne en forsvarsring før oksen eventuelt angriper.


Ingen tegn til panikk selv om fotografen begynner å bli skjelven


Ikke lett å holde kamera stødig når man er smånervøs og det i tillegg blåser ganske friskt.


Han kikker på meg nå. Hvem vet hvor langt strikken kan tøyes.


Nærmere går jeg ikke. 10 sekunder etter løper alle ungene mot moren og de danner forsvarsposisjon. Bare å komme seg unna kjappest mulig før man stresser de unødig.


Tilbake på trygt hold kan jeg ta et bilde med Snøhetta innhyllet i tåke i bakgrunnen.


Disse voldsomme klumpene med avføring ligger etter moskusen overalt i området rundt Hjerkinn.


Den omstritte Snøheimveien (15 km inn til Snøheim) er nå stengt for allmenn ferdsel. Ca 15.000 underskrifter ligger bak en klage mot dette vedtaket. En gang i fremtiden vil nok mennesket angre på sin grådige forsyning av alle ville flekker på jorden. Da kommer det nok en politikk om å føre områdene tilbake til seg selv slik man ser i urbane steder både i Norge og ellers i verden. Da vil man få kamp slik som her. Å ta fra folk rettigheter er aldri enkelt. Å ta bort natur til kraftutbygginger, vannkraft, vindkraft, hyttefelt, industri burde heller ikke vært enkelt. Her på Snøheimveien har mye folk vært vant til å kjøre inn i årtier på turer til Snøhetta og andre topper i området. Direktoratet for naturforvaltning ønsker å fjerne veien og revegetere området. Lokalbefolkningen og hyttefolk ser ut til å være imot. Jeg spår uansett en ny vår for Dovre med økt attraktivitet når skytefeltet er revegetert og årene går. Slike flekker som her finnes det ikke mange av i verden. Det burde vi være enige og tro mot.


Jammen har ikke enkelte fjellplanter også våknet på Dovre i april. Her Rødsildre som er tidlig ut av fjellplantene våre.


Knusktørr reinlav - og årets første fjelltur på barmark


Fargerike lavtyper og under skyene i bakgrunnen skimtes Hedmarks nest høyeste fjell "Rendalssølen" på 1755 moh.


God tur til Dovre og på moskussafari. Det er og mulig å spørre turistkontorene på Oppdal og Dovre om guiding dersom du vil være sikker på å møte moskus. For eksempel har det vært jevnlig moskussafari fra Kongsvoll fjellstue rett sør for platået.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra Dovre- Sunndal- Reinheimen- TafjordfjellaTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse