En annerledes fisketur Foto: Roger TørrisengMåker er ålreite dyr - så lenge de holder seg til sjøen

Gammern hadde nemlig satt torskegarn i går, og med håp om utsøkte middager hyret jeg meg på som mannskap. På denne tida av året siger torsken til sine gyteplasser og klokka åtte søndag morgen siger forhåpentlig vi etter på riktig sted.

Her ute ved Folla i Trøndelag er det havørnas rike. Men også mange andre fugler er aktive den siste måneden. På vei til garna observerer vi både svaner, ender, tjeld, skarv, havørn og forskjellige måker. Fiskeplassene eller "holdene" var godt bevarte hemmeligheter i gamle dager og mang en skaldbok ble med fiskeren i graven. Heldigvis har vi fortsatt morfar sine gamle nedtegnelser i behold. Med ekkolodd, kartplotter og spill for å dra opp garna er mye av slitet borte. Men spenningen med å se ned sjøen mens garna er på vei opp er der fortsatt.


Gammern er fornøyd med fangsten. I min familie har torskefiske på vinteren vært en årviss tradisjon så lenge jeg kan huske.

Fattern har det litt gode smilet rundt seg etter som den ene torsken etter den andre kommer over ripa, han er fornøyd nå. Å få være ute på sjøen på slike godværsdager gir ro i sjela. Litt som en fjelltur.

For å sikre god kvalitet blir hver fisk bløgget og lagt i et kar med sjøvann. Greiing av garn går fort når man er to. Nå er vi ikke alene lenger, femti til hundre måker har skjønt tegninga og vil sikre seg en godbit idet vi sløyer fisken mens vi tøffer hjemover. Når sola er som høyest på himmelen er det tid for en matbit og en kopp kaffe.


Viktig å bløgge fisken med en gang, og deretter ta ut innmat raskest mulig

Nå starter jobben med fisken, en del av torsken saltes, noe går til tørrfisk mens resten skal fileteres. Med bakgrunn som kjøttskjærer er jeg godt vant med en skarp kniv som er viktig for å få et godt resultat. Fersk torsk, lever og rogn, dagens gourmetmåltid er sikret. Avslutter med mors oppskrift på "færskfesk, læver og rogn" som vi sier i Trøndelag. Dette smaker.

- 2 kg torsk/skrei
- ½ kg lever
- 1-2 rogner avhengig av støørelse
- 1 løk
- Salt
- Eddik
- Pepper

Leveren: Rens leveren for hinner, skjær i biter. Legg dem i kasserolle med løk i tynne skiver, 2 ts salt, 1 ts eddik og pepper. La den ligge og trekke ved svak varme i 15-20 min. Viktig at den ikke koker.

Rogna: Pakk den inn i alminiumsfolie. Legg den i kokende vann tilsatt ½ spiseskje salt og la den trekke i 20-40 min til den er ferdig kokt.

Torsken: Kok opp en liter vann tilsatt 2 spiseskjeer salt og 1 ss eddik. Ta kasserollen av plata og legg i fiskeskivene, kok så opp. Trekk den av plata og la fisken trekke i 5 minutt. Legg dem på et fat, prøv og få skivene så hele som mulig. Visp opp vannet og hell fiskekrafta over noen ganger slik at den blir perfekt saltet.

Fisken serveres med god potet (mandel). Kraften fra levra utgjør den perfekte sausen. Mors flatbrød må fattern ha.

Drikke: kald pils, hvitvin og kanskje en liten akevitt.

Vel bekomme, du kommer garantert til å sove godt etter dette måltidet.


Måker i vill kamp rundt matbordet - vel bekomme


Måker hører sjøen til - men på fjellet er de mest til plage

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra FosenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse