Det geniale med varmrøyking er at det tar kort tid og smaker fortreffelig. Vel så bra som de varmrøkte laksestykkene du kjenner fra koldtbord på hoteller og serveringssteder.
Vel å merke hvis du har løst hemmeligheten.


Fileter klar for å saltes. Mange tror fisken må være som slakteklare oppdrettslaks for å bli bra. Faktisk er de beste fiskene mellom 3-7 hekto

Forberedelser
Når dagens ørreter er berget iland tar du og fileterer fisken men beholder skinnet på. Deretter skal filetene saltes og hvordan dette gjøres er selve hemmeligheten. Her kan man benytte både fint eller grovt salt.

Hvor lenge de skal ligge avhenger av størrelsen på fisken og hvordan du vil ha den. Husk at saltet tar ut væsken. I bruksanvisningene står det ofte at fisken kan ligge natten over. Dette fører ofte til tørr og gjennomsaltet fisk dersom fisken er små. Saltingen er noe du gjennom prøving og feiling etterhvert får erfaring med. Prøv med litt sukker sammen med saltet - dette gir en litt rundere smak.


Fileter klar for varmrøyking - dersom man vil kan man eksperimentere med ulike marinader som kan kjøpes på butikk eller blandes selv. Jeg vil råde deg til å først prøve det enkle. Med kun salt og pepper og eventuelt andre krydderblandinger.

Røykovner
Mange av oss har etterhvert fått sansen for disse små mobile røykovnene til varmrøyking av fisk og kjøtt. Av de mange produsentene har jeg erfaring med ABU-røken.

Røykovnene leveres med ferdige poser med røykspon. Disse er blandet med spon fra forskjellige treslag og fungerer utmerket. Skal du bruke noe i tillegg er det einer som fungerer best. Bjørk gir en litt skarp smak mens flis fra bartrær kan gi en ubehagelig tjæresmak på fisken.Istedet for rødsprit som soter endel har Arcus utviklet en brennvæske som soter minimalt. Denne kan brukes i alle typer spritkjøkken og røykovner, FIN FYR er navnet Arcus har gitt brennvæsken.

Røyking

  • Før røykinga skyll eller vask lett av filetene
  • Tørk filetene med papir
  • Legg dem på rist med skinnet ned
  • Gni dem inn med evt. pepper eller annet krydder.
  • Røyk fisken fra 5-20 minutt alt etter størrelse. Prøv deg frem til godt resultat.

Alt ligger da til rette for å invitere dine fiskevenner på varmrøkt pepperørret med en iskald pils, farris eller et glass hvitvin!


Det enkle er ofte det beste når man skal varmrøyke. En enkel liten ovn som Aburøken eller de konkurrerende merkene gjør nytten. De er også hendige nok til å ta med på tur.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra turmatens verdenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse