Femundløpet dette året ble en stor prøvelse
Femundløpet. En stor prøvelse for både hunder og kjørere. Her passerer Andersen

700 km
Femundløpet har to distanser, et langt løp på nesten 700 km, og en kortere variant på ca 400 km. I den første distansen stiller deltakerne med inntil 12 hunder, og må passere målstreken med minst 7 hunder for å få godkjent løpet. Den korte distansen er for 8- spann, og krever at minst 5 hunder går i mål. Under årets Femundløp deltok nesten 150 spann med omkring 1 400 hunder totalt. Det gjør løpet til Europas største målt i antall deltakere. Finnmarksløpet er det lengste løpet i Europa med sine ca 1000 km. Iditarod i Alaska er til sammenligning 1 800 km. Men årets Femundløp kan i høyeste grad måle seg med verdens tøffeste hundeløp, da en mer kupert trase og store snømengder gjorde forholdene svært krevende

Femundløpet er 700 km langt for de som deltar i langdistanseklassen
Femundløpet er 700 km langt for de som deltar i langdistanseklassen.

I Fjellregionens flotteste villmarksområder
Den nye ruta for løpet er lagt fra Røros til Langen Gjestegård i Sørvika nord i Femund. Derfra går løpet vestsiden av Norges tredje største innsjø via Femundshytta og Jonasvollen, til Femundtunet i sør. Herfra bærer det nordover til Øvre Rendalen og Raudsjødalen, og sjekkpunktet Søvollen. Neste sjekkpunkt er Tynset, men først er det en utfordrende nedkjøring fra fjellet ned til Telnes. Ut fra Tynset går traseen over Moan, Savalen, opp Einunndalen, og forbi Fundin og Råtåsjøen, før det går nedover igjen til Dalholen og sjekkpunkt Grimsbu i Folldal. Dette er flotte høyfjellsområder, og turens høyeste punkt. I år ble Lars Monsen liggende værfast sammen med flere andre spann da vind og kraftig snøfall gjorde det umulig for fører og hund å følge stikkene som merker løypa. Fra Grimsbu går turen igjen opp i Einunndalen, over Savalen, tilbake til Tynset. Det korte løpet, F400, tar ikke denne sløyfa om Folldal. Fra Tynset sjekkpunkt II går løpet opp Østerdalen om Tolga, Os og til slutt målpassering Røros. På hele ferden har man dermed krysset mange av de flotte områdene som er beskrevet i artikler og turbeskrivelser her på fjellogfiske.no. Det oser villmark av traseen.

Femundløpet passerer Tynsetbrua
Det samlet seg mange tilskuere ved passering Tynsetbrua

Jahnsen vs. Andersen
Selv om løpet er på 700 km ble det svært tett mellom de to beste spannene. Pete Jahnsen og Bjørnar Andersen skiftet på å kjøre først i den tunge nysnøen, og følte hele tiden på hverandre. Avstanden mellom de inn til de ulike sjekkpunktene var sjelden mer enn noen få minutter. Mot slutten måtte imidlertid Andersen sette igjen to hunder, og stod med 9 hunder mot Jahnsens 11 på siste del av løpet. Inn til mål i Røros hadde Jahnsen klart å få 24 minutter på Andersen, og ble dermed vinner av den tøffeste utgaven av Femundløpet noensinne.


Jahnsen ble vinner av femundløpet i 2006


2'er ble Andersen

Arrangementet videre
Den nye traseen hadde mange nye sjekkpunkter, noe som er en krevende oppgave arrangementmessig. Løpet er helt avhengig av frivillige som står på dag og natt. De fleste høstet skryt for gjennomføringen av oppgaven fra løpernes side, selv om enkelte ferske sjekkpunkter har litt å lære. Den nye løypa ble lagt om bl.a. av hensyn til publikum, det er langt lettere å følge med på løpet når det besøker de viktigste bygdene i regionen. Det er et stykke igjen for å kalle løpet publikumsvennlig, noe som selvsagt er en krevende sak for et løp som pågår over lang tid med ofte stor avstand mellom hundespannene. Men mye kunne vært gjort med informasjonsbiten – for eksempel bedre informasjon ved sjekkpunktene. Her har nok de nye sjekkpunktene noe å lære av de mer erfarne, men det kommer etter hvert.

intens blikk på en av hundene fra årets Femundløp
Intense blikk på både kjørere og hunder etter prøvelsen som Femundløpet ble dette året

Jeg gleder meg til å se Femundløpet ta form med årene med denne nye spennende traseen. Noen justeringer er helt sikkert nødvendig, en ny hard løype sammen med knallharde værforhold har gjort løpere og arrangører noen erfaringer rikere. Oppfordringen om økt innsats bør etter min mening også rettes til handels- og servicenæringen, samt regionens lokalaviser. Oppslutningen og aktivitetene fra disse har vært for dårlig, særlig på Tynset. Arbeidets Rett dekket løpet godt underveis, mens Østlendingen bare viser at det er en forbasket "Elverumsavis". Hva med skikkelig forhåndsomtale?

En sliten hund tar en velfortjent hvil etter målgang
Godt å være i mål

Hva med å slå på stortromma med et eget temabilag som presenterer løpere, hunder og sjekkpunkter? Våkn opp! Søndag var det fullt med biler ved Domus, og folk gikk til og fra. Mange ventet på Tynsetbrua i spenning på Jahnsen og Andersen, men på Domus-kafeen rett ved var det stengt. Med litt informasjon på sjekkpunktet ville folk ha trukket inn i varmen mens de ventet. Handelsstanden på Tynset skal ikke beskyldes for å ha business-teft! Her er det mye å forbedre til fremtidige utgaver, er det noen som tar utfordringen?

checkpoint sjekkpunkt Tynset
Fra sjekkpunkt på Tynset

For info om Femundløpet kan hjemmesidene til Femundløpet besøkes via denne linken

Friluftshilsen, Bjørn Berg Børresen, folkeregistrert Tynset

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra FemundsmarkaTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse