Desembersol

Kulde utelukker ikke friluftsliv. ”Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær”, gjelder også i 31 minusgrader. Med skikkelige klær og fottøy går det bra. Et lite knep er å stå på et liggeunderlag, den viktigste kilden til frysing er isen som sender kulden gjennom skosålene. Dette gjør alle fotposer med tykk gummisåle (bl.a. Forsvarets) geniale til isfiske.


En liten fiskepinne har latt seg lure

Isfiske på Savalen er nærmest blitt en juletradisjon. Det er en regulert høyfjellsinnsjø i Hedmark. Tidligere har snittstørrelsen på røya vært bra her, men i de siste årene har fisken både blitt mindre, og det har blitt mindre av den. Det er vanskelig å legge skylda på noe eller noen, men det ser ikke ut til at Savalen Fiskeforening har klart å regulere garnfisket i tråd med bestandssituasjonen. Dessverre ser det ikke ut til at man har klart å gjøre noe med hovedfunnet i en fiskeundersøkelse fra noen år tilbake, nemlig at få fisker blir mer enn et par-tre år gamle. Det blir ikke storfisk av slikt.


Den lokale fiskeforeningen


I kulde er det lett å forstå de som fyrer med ved

Jeg har et lite tips for de som vurderer å besøke Savalen i løpet av vinteren. I begynnelsen av februar går Femundsløpet av stabelen, nå med en helt ny og mer publikumsvennlig trase. Det er Europas største trekkhundarrangement, og det kjøres to distanser på 430 og 655 km. I 2005 var det 150 påmeldte kjørere og omkring 1.400 hunder. Start og målpassering skjer på ærverdige Røros. Sjekkpunkter i år er Langen Gjestegård nord i Femund, Tufsingdalen Samfunnshus, Femundsenden Turistsenter, Søvollen i Øvre Rendalen, Tynset, Grimsbu, Tolga og Os. Faktisk skal løypa gå over gode isfiskeplasser nordøst i Savalen. Da blir det mulig å heie fram Robert Sørlie og de andre hundekjørerne samtidig som man svinger røyeblinken. Sjekk www.femund500.com for mer informasjon.


Traseen for Femundsløpet krysser Savalen omtrent hvor skisporene går

Også i begynnelsen av februar kan det bli kaldt, om ikke Nord-Østerdalen har like vill natur som Alaska så kan i hvert fall kuldegradene bli like mange. Og på samme tid i fjor streifet en jerv over isen, på tvers av der Femundsløpet nå skal gå. Selv om jeg ikke vil kalle Savalen villmark, kan stedet by på flotte naturopplevelser. I februar varmer forhåpentligvis sola noe mer også.


Selvportrett i bilen. Vil bilen starte?

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra ØsterdalenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse