Hva skjuler seg bak varpet?

Markus Markafisker
Det var ikke mye vintervær på vei inn i marka. 5 varmegrader, fønvind og klabbeføre gav oss påskefølelse. Det har ikke vært så mye vintervær tidligere i år heller, isen hadde ikke lagt seg overbevisende tjukk. Men to fiskere var allerede på varpet, og kunne forsikre oss om at det var sikker stålis under sørpa på overflaten. Isfiske i Oslomarka er beryktet for tynn is, og det gjelder å være beredt. På usikker is må man bruke ispigger, en investering på 79 kroner er ikke mye for livet. Videre er flytedresser blitt populære. De er også varme, noe som ikke sjelden kommer godt med på isfiske. Det verserer stadig rykter om fiskere som har gått gjennom isen. Grunnen er at røya i november og desember trekker inn på egnede grunner for å gyte, de såkalte varpene. Og dette er en tid da isen ikke alltid er sikker. Resultatet sier seg selv, Markus Markafisker blir våt!


Varpet

Røyefiske
Røyeblink og maggot funker som regel bra på varpet. Noen eldre markatravere sverger til veamark som finnes under barken på gamle grantrær eller nedfallstrær. Det er viktig å tre maggoten riktig på kroken, eller snarere ikke tre. Den skal altså ikke tres på som marken, men kun hektes på ytterst i skinnet i enden med to små, svarte prikker. Punkteres maggoten er det bare å hive den i hullet og forsøke med en ny. Er røya lunefull og småspist er dette viktig, litt ekstra livaktige larver kan utgjøre det lille ekstra.

På godt besøkte røyevarp vil man ofte finne mange hull fra tidligere fiskere. Det kan faktisk utgjøre forskjellen mellom fast fisk og ikke, å flytte seg èn meter til siden. Kanskje har det med hunnens standplass å gjøre, og få blinken til å virke konkurrerende irriterende for hannene. Eller så handler det kanskje om å komme på rett side av en stein på grunna.

Lunefull fisk
Røya er aldri til å bli riktig klok på. Noen ganger hogger den til med dødsforakt, andre ganger snapper den forsiktig èn og èn maggot av kroken uten at du merker det. Til og med når du ser fisken ta agnet kan det være vanskelig å få fast fisk, da er det viktig å vente til du ser maggoten er borte i kjeften.

En vanlig nybegynnerfeil med røyeblinken er å gi den for mye bevegelse. Fisker man på varpet, eller har ostet opp, er fisken som regel like i nærheten. Det gjelder å tirre og friste med små vibrasjoner. Agnet må være i bevegelse, men ikke mer enn at man holder kontakten med blinken. Det gjør det mer sannsynlig at du kjenner et forsiktig napp. Med for store drag svever maggoten fritt i lange tidsrom, noe som gjør at du ikke kjenner om røya smatter borti maggoten. Innimellom kan man imidlertid ta noen større drag for å lokke til seg fisk lenger borte dersom det ikke skjer noe.

Flott røye tatt på røyevarpet i Oslomarka
Røye er en særdeles vakker, men lunefull fisk for sportsfiske

Det store varpet
Tilbake til Nordmarka. Vi treffer på to fiskere på varpet som har hatt suksess på morraskvisten. På sin første isfisketur noensinne har han ene dratt opp ei flott røye på nesten kiloen. Eller rettere sagt en røye, da den vakre gytedrakta avslører at det er en hannfisk. Hunnen har sine beilere på varpet, og det kan tildeligvis gå harde kamper for seg der nede i det kalde vannet.

Her ser vi en røye som har tydelige skader etter kamp på varpet
Harde kamper på varpet

Noen velger å sette hunnrøyene tilbake, for på den måten holde på beilerne. Det kan gi bedre fangster. Det er ikke alltid like lett å se forskjellen på Adam og Eva, men hannen kan ha en karakteristisk krokkjeft, har gjerne rødere gytedrakt, og har en lysere og høyere rygg. Også vi klarer å overliste markarøya, tre flotte røyer havner etterhvert på isen. Den største er en hann med et sår i hodet, trolig fra kamper med en annen stor hann. Den kraftige krokkjeften på en litt mindre hann viser at hannene har kraftige våpen i kampen om hunnens gunst. På grunn av akevitterligheter kvelden før gikk vi glipp av morrasbettet, men var storfornøyd med de tre flotte fiskene.

en kald men fornøyd isfisker med røye fra Nordmarka utenfor Oslo
Nå er det røyefiske i Nordmarka! En kald men fornøyd artikkelforfatter har bevist at Oslomarka har mer enn bare ufisk

Det var ikke mange timer varpet trengte for å skjenke oss med et morsomt røyefiske, og en følelse av å ha gjort et lite varp sniker seg inn på vei ned gjennom skogen på tilbaketuren.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.



-


Relaterte artikler fra Oslomarka



Tilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse