Endelig er det 10 september - og jakta på Hedmarks - sida kan begynne.

Forelhogna-området er gjerne betegnet som det gyldne triangel når det gjelder rypejakt. Her er sjelden dårlige år, og ofte gode år. Men jaktkort er ikke lett å få. En del av området er private terreng som hovedsakelig er opptatt, mens kommunale og statlige terreng er svært populære, og i loddtrekninger er sjansen for gevinst nesten som Lotto.


Forelhogna huser de største reinbukkene.

Vismuth er fismut
I år var første år med blyhaglforbud. Det har vært omdiskutert og hett tema, men nå er det nå engang innført. Ja, faktisk truer lensmenn med 5000 kroner i bot for de som fyller løpene med bly. Vi tømte lommebøkene, og gikk til anskaffelse av Eley Vismuth Rype og Nitedals Tungsten Matrix. Det viste seg at bare sistnevnte holdt mål, bare så synd at vi hadde sekken full av Vismuth. Vismuth eller Bismuth er et sjeldent grunnstoff med høy egenvekt. I utgangspunktet skulle Vismuth med 32 grams kule være bra, da tester i ulike medier har kåret Eleys patroner som vinner. En fordel er at Vismuth er et nokså mykt metall, ikke mye ulikt bly. Det gir mindre fare for rikosjetter, noe som er særlig viktig ved jakt med hund. Men egenvekten er ikke like god som bly, og ladningen på Eleys patroner var svært slapp. Nesten ikke ei rype døde momentant, faktisk måtte vi avlive flere fugl som følge av dårlig ammunisjon. Det gir rypejakta en bismak. Her har de ulike jaktmagasinene gjort en dårlig jobb. Jeg har hørt mange jegere basere seg på Eleys Vismuth som følge av tester og omtale i jaktblader, og deres slakt av ammunisjonen er den samme. Samtidig hilser jeg velkommen de signaler NJFF har kommet med, at bruken av de nye haglepatronene må revurderes ut i fra dyrehelsehensyn. Før årets jakt syntes jeg det hørtes ut som et dårlig argument for omkamp om blyhagl, men jaktas erfaringer viser åpenbart noe annet.


Det oser September av dette motivet.


Idyll og forventninger til klare septemberdager i rypefjellet.


Litt snusing er lov etter en vellykket apport.


Fra områdene inne ved Enmolægeret.


Selv i et ellers dårlig rypeår kan Forelhogna gi gode resultater.

Snille og avslappende fjell
Vismuth eller ikke, irritasjon over dårlig ammunisjon kunne ikke ødelegge gleden av topp rypejakt i "Sør-Norges Finnmark". Jeg kaller det det; med slake vidder, snille fjell, små og store vann, småelver, fiske- og dyrerikt. Store multemyrer, og uendelige rypemarker. Og bedre enn Finnmark, her er landets flotteste villreinstamme. De fleste og flotteste gullgevirene er hentet herfra. Med andre ord, leter du etter ville fjell og utfordrende fjelltopper må du dra et annet sted. Fjellene mangler den store wow-faktoren, men er myke og avslappende fjell som er lite krevende å bedrive jakt og fiske i.


Ole Martin med en rast i bakken.


Den gode gamle jaktbua - noe det står flere av i dette området.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra ForollhognaTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse