Fullmåne påvirker både stemningen og fisket i positiv retning.

Bettabeller:
Bett- tabeller er noe enkelte sverger til. Da jeg vokste opp fant jeg denne i "ABU's Napp og Nytt" som kom ut en gang i året. Jeg husker med glede disse første tabellene, mens jeg drømte om sommerferien og hvilke vann jeg og familie/venner skulle oppsøke. Blader som Villmarksliv viste også slike spådommer. Fra oppveksten minnes jeg også ferier med besteforeldre der de fortalte om hvordan månefasene med flo- og fjære- innvirket på fisket. Det skulle være flø sjø (gå mot flo), omskifte mellom flo- og fjære (eller motsatt) for at fisket skulle slå til. Selv med sitt opphav i sjøfisket har jeg også for ferskvannsfiske overhørt lignende kommentarer i årenes løp. I tillegg regnes det med stigende måne og særlig fullmåne som ypperlig for fiskelykken. Mens også nymåne skulle være bra, mens periodene midt i mellom ikke ga like bra fiske. Bettabellene er hovedsaklig knyttet til slike observasjoner. Med en almanakk for hånden eller en titt inne på tekst- tv eller i aviser bør det være mulig å finne sin egen bettabell og i tillegg slenge inn sin egen overtro og tanker. Jeg setter noe lit til slikt, men har tro på at vær, temperatur og vindstyrke har enda mer å si for fjellfiskets utkomme.

Været:
Langvarig stabilt vær der vanntemperaturen er høy er slettes ikke bra for ørreten (unnskyld ørretfisket mente jeg). I perioder med varmt stabilt vær tror jeg fisken blir lei og tverr. Iallefall kan det virke som om slike stabile perioder (over 1 uke) gjør at fisken ikke biter. Selv fikk jeg erfare dette på min toukers tur på Hardangervidda i 2004 da fisken helt sluttet å bite og der kun sporadiske kveldstimer kunne gi noe resultat. På samme måte vil det være om regnet og uværet hersker i lange perioder. Ved begge tilfellene er det en ting du skal håpe på og det er værskifte. Og skjer det er det et sted du bør være - nemlig ved et idyllisk fiskevann i fjellheimen. Både i overgangen fra regn til sol og særlig om det motsatte skjer så kan du oppleve drømmefiske. Best liker jeg når det etter langvarig varme blir et skikkelig regnskyll med litt vind i kastene. Kanskje også supplert med litt lyn- og torden. Da trosser jeg alt som heter forsiktighet og haster ivei mot yndlingsplassene.


Ved langvarige perioder med stille og fint vær kan man like gjerne koke seg en kopp kaffe enn å teste slukstanga. Her fra Namdalskysten.

Temperatur:
Ørretens matinntak og hyppighet ndg spising øker med vanntemperaturen. Man sier at den og har en yndlingstemperatur som ligger i området 8 - 12 grader. Andre strekker denne til 16 grader. Dette kan vel og diskuteres siden ingen noengang har spurt fisken om dette. Kanskje er også fiskene som oss at noen er varmblodige mens andre.... Det som menes med yndlingstemperatur er at matinntaket da er optimalt, og det gjør at fisken går dit temperaturen holder seg på dette nivået. Dvs den søker varmere vann om vinteren og våren og kaldere vann om sommeren. På våren er vannet varmere i bekkeinnløp og nære vannflaten mens det dypere og ved brebekker er kaldere. Å oppsøke disse stedene er derfor et godt tips for å finne fisken. På sommeren opplever man gjerne at fisken slår seg vrang og mest sannsynlig er den da å finne på litt dypere partier. Bunnfiske med mark eller sluker er kanskje da det som skal til for å skaffe dagens middag.

Vinden:
Generelt kan man si at for sluk og spinnfiske er vind en klar fordel. Det gjør fisken mindre sky i tillegg til at din aktivitet ikke synes så godt for skapningene der nede i vannet. Sannsynligvis gjør det at fiskeredskapene dine heller ikke så lett blir avslørt som juks og fanteri. Det er mer bevegelse, mer bråk og flere lukter i vannet som gjør at fisken i beslutningsøyeblikket får mindre mulighet til å bedømme sluken eller spinneren. Er det ekstremt sterk vind vil fisken samle seg på den siden vinden blåser mot. Der vil bølgene slå inn mot land og virvle opp smådyr o.l. fra skjulesteder mellom steinene. Det urolige vannet gjør også ørreten mindre redd for å oppsøke de grunnere partiene. Når det gjelder vindretning er det for de fleste fjellområder av litt ekstrem art et fortrinn om vinden kommer fra sørøst eller sør. Dette gir varmere vær og dermed varmere klima og varmere vann i overflaten der fisken vil samle seg og øke aktiviteten. Den leie nordavinden blir så motstykket og er nok tross enkelte stabile godværsperioder relativt hatet av oss fjellfiskere.


Når nordavinden over lange perioder sender iskalde vinterbyger over sommerfjellet kan fisken gå i dvale. Her fra Børgefjell der denne uka ga 1 fisk, snittemperatur på 3 grader med storm og snøbyger. Ikke akkurat drømmeferie, men en god tur å se tilbake på likevel.

Som en oppsummering kan man si at man under fjellfiske er ekstremt utsatt for de forholdene været skaper. For lange turer kan man rett og slett ikke planlegge noe. For ting må tross alt planlegges de ukene det er praktisk mulig å få ting til å stemme med turkamerater, ferie og andre opplegg. Da kan man ikke vente alltid vente å se an været. I tillegg er det ofte litt langt å gå og eller kjøre og man kan ikke plutselig bestemme seg for å komme f.eks til det hemmelige vannet på Finnmarksvidda. Dette gjør også sitt til at vanlig sportsfiske normalt ikke klarer å ødelegge fisket i et vassdrag på fjellet. Det er nemlig for mange ugunstige perioder til at folk gidder å valfarte dit år etter år.

Det beste fjellvannet kan virke helt dødt mens det dårligste vannet også virker dødt. Dermed er spenningen komplett og tolmodigheten satt på prøve. Er det fisk her? Er det stor fisk her? Er det noen vits å fiske mer? Nei hit gidder jeg aldri mer å gå? Tenk å gå 6 timer hver vei, og bruke en uke på dette og så får vi ikke ett napp og bare møkkavær.

Nettopp det er utfordringen med den edleste form for fiske - etter fjellfisk i Norges mange høytliggende og øde små fjellvann. Det krever så enormt mye av deg - og du kjemper litt mot elementene. Det å trives og lykkes da smaker derfor så utrolig godt. Og godt er det når du har forstått storheten i det å være overlatt til deg selv der i fjellheimen. Akkurat slik folk har gjort det i tusenvis av år i det karrige Norge.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.



-


Relaterte artikler fra fisketips



Tilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse