Ser du noen rådyr her i det mørke desemberlyset?

Sporjakt etter rådyr er en utrolig spennende jaktform, men med rådyrets gode sanser er det ikke alltid like lett å komme på skuddhold. Rådyrbestanden i vårt område har økt svært mye de siste årene. Under elgjakta så vi 5-6 rådyr hver jaktdag. Derfor er også forventningene høye nå - med jegere med godt mot idet vi startet opp.

Område for område ble gått gjennom men ikke et rådyrspor å se, bare to elgkyr med kalver var på skuddhold. I bilen på vei til det neste jaktfeltet ble vi oppmerksomme på sporene av et dyr som hadde fulgt bilveien. I seks,syv kilometer men aldri noen avstikkere eller krinkelkroker slik reven gjør. Fotavtrykket var litt minde enn ei snuseske. Var det gaupa som hadde vært i området? ganglaget tydet mer på mår men skrittavstanden var vel stor. I og med at vi ikke hadde sett noen rådyr eller spor ble dette diskutert heftig under lunsjen.


Hadde gaupa vært her i ly av nattemørket?

Etter inntak av noen brødskiver og en kanne kaffe ble magasinene satt inn. Nytt drev og etter noen hundre meter kom jeg over ferske spor av ett rådyr. Terje fikk melding og et par minutter senere smalt det. Rådyret falt om etter et vellykket skudd på ca. 200 meters hold. Snøen som gnistret så fint i sollyset noen minutter tidligere ble nå farget blodrød. Man føler jo litt medlidenhet og respekt for dyret i slike stunder.

vellykket jakt etter rådyr på sporsnø
Litt symbolsk farger det felte rådyret snøen blodrød.

Enda var det et par timer til mørket kom sigende så rådyret ble hengt opp og vi fortsatte videre. Flere spor var ikke å se den dagen. Bare havørna var og se som sammen med ravna klunket så fint opp i lufta, De hadde nok allerede lokalisert både rådyret og innmaten. Vi hadde også berget oss noen gourmetmåltider. Lårene skal leveres til varmrøyking så nå kan jula komme.

rådyr slakt til modning
Så blir det røkte rådyrlår i år også.

Det ble ikke til at vi tok bilder av sporene mens det var nysnø, men vi dro tilbake dagen etter og tok disse bildene. Er det det noen som har noen kommentar til disse sporene vi så langs veien?

Spor av gaupe?
Avstanden mellom de sorte horisontale strekene på bildet er ca 90 cm.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra jaktTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse