Godt med marflo i vannet gir den delikate fargen på ørretmiddagen ved Søre Salhøtjønne i Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark Foto: Christian Tørriseng


Fantastisk ørret som ble lurt med en Salamander sluk
Fantastisk ørret som ble lurt med en Salamander sluk. Vi vil gjerne fremsnakke det ypperste av fiske - det som foregår i små fjellvann i øde trakter som her fra Hardangervidda Nasjonalpark

Slukfiske
Når det gjelder fiske etter fiskenes konge finnes det utallige alternativer: Generelt kan man si at de fleste former for slukfiske etter ørret over halvkiloen krever litt vind på overflaten. Med sluker fins det utallige varianter. Generelt kan man si at sluker har sin dominans for fisk fra 4 hekto og oppover. En klassiker er slukene i Sølvkrokens spesialserie. Vi anbefaler slukvekt på 12 eller kanskje 10 gram. Denne vektklassen er ypperlig for fisk fra halvkiloen og opp. For større fisk har mann sluker som 18 grams Lillauren, Åsenskjea, Salamander og Favoritt som også er klassiske ørretfangere. Kjennetegnet for alle de nevnte slukene er den gyngende gangen i vannet. Ofte vrikker disse slukene til seg fisk som egentlig ikke er sultne i det hele tatt.

Stor ørret tatt på Wobler
Stor ørret tatt på Wobler

Virkelig stor fisk (over den magiske 1000 grams streken) tas gjerne med mer sildelignende sluker. Eksempler på dette kan være Jensenpirken, Stingsilda, Møresilda og også ulike kastewoblere. Her kan alle vektklasser på fra 12 - mange og tjue gram brukes. Også enkelte hybridsluker (mellomting mellom skjesluk og tynne sildesluker er gode. Og skal du ha et skikkelig fisketips til ørretfiske etter stor fjellfisk så er det dette: Prøv med en litt større sluk.

I fjellogfiske fokuserer vi ikke så mye på dorging o.l fra båt eller fiske i store innsjøer. Her er ørreten større, men ingenting kan etter vårt syn kan slå følelsen av å lande en kilosørret i urørte omgivelser ved bredden av et lite Norsk fjellvann midtsommers.

En flott ørret tatt på spinner på Flintfjellet i Finmmark
En fisketur med suksess: En finnmarksørret tatt på Abu droppen spinner

Spinnerfiske
Spinnere er gode ørretfangere, og i bekkekulper, elver og vann har mang en fisk tatt spinneren som god fisk. Fisker du i vann som er overbefolket av små ørret eller relativt små ørret (under 3 hekto) bør du alltid velge spinner fremfor sluk. For virkelig små ørret kan slukvekter helt ned i 2 gram brukes med lett haspelutstyr. Abu droppen, Vibrax, Mepps og Panther Martin er klassiske spinnere. For større fisk er forholdene + kastelengde den største begrensningen for spinneren. Helst bør ørreten være i overflaten på jakt. Og du bør kunne nå ut til dit den er. I høyfjellsvann er det ikke umulig å lure fisk på godt over kiloen med spinnere.

Når ørret er rød i kjøttet betyr det at den har spist mye marflo
Når ørret er rød i kjøttet betyr det at den har spist mye marflo

Markfiske
Mark er et annet redskap som er veldig effektivt under fjellfiske. Fisk med dupp og markkrok 30 - 250 cm fra duppen. Dette fisket er best ved litt vind, slik at marken får en gyngende gange skapt av duppens bølging på overflaten. Er det vindstille kan man også bruke dupp og skape litt bevegelse ved å dra duppen uhyre langsomt mot land uten å skape bevegelse. Generelt bør man ha lengre fortom når vinden løyer. Man kan også bruke en dupp der markkroken fritt kan synke mot bunnen ved at man slipper ut snøre. En annen måte å nå bunnen er ved å bruke et søkke. Fest markkroken i enden av snøret og fest på et blysøkke på 8 - 20 gram en 30 - 150 cm foran kroken. Eventuellt går det an å feste marken i en opphenger.

Mark og søkke er utrolig effektivt under nattfiske etter de skikkelig store ruggene, og mange vil nok si at dette er den beste metoden for å lure de virkelige store på kroken. Ørreten siger inn på grunnere vann om natta, på leting etter mat, og ved å legge ut mark og søkke før man legger seg kan frokosten være sikret neste dag. Kritikerne av denne metoden vil nok si at dette fisket er utrolig kjedelig i og med at det er veldig passivt. Men også her som på andre områder innen fiske finnes et utall teknikker og meninger og har du tålmodighet bør du fiske aktivt også her. Prøv imidlertid å ikke kaste ut mark og søkke der bunnen består av store steiner. Da vil du mest sannsynlig sette fast og miste utstyret. Enten på egen hånd eller når fisken biter og drar søkket i klem mellom steinene

Flott røye tatt på fjellogfiske- metoden i Lierne
Flott røye tatt på fjellogfiske- metoden i Lierne

Fjellogfiskemetoden etter røye
Røye er kanskje vårt flotteste fiskeslag. Å se de hvite finnene nede i vannet gir alltid en varm følelse i en fjellogfiskesjel. Skal du få røye er et godt tips å ha lukt på redskapet. Det virker som røya er mer kresen. Ved å ha en markbit på slukkroken vil du øke dine muligheter drastisk. Fjellogfiskemetoden er å benytte en kastesluk uten krok. F.eks en Møresild eller Salamander i kobber og rød. Istedet for krok fester du en nylonsnøre på 20 cm og deretter en markkrok med mark på. Etter å ha kastet ut skal du la sluken gå til bunns. Med ujevne mellomrom drar du sluken en meter mot deg før du lar den synke igjen. Særlig dersom det er mudderbunn eller sandbunn vil du virvle opp fragmenter fra bunnen og lokke røyene til hugg. Imidlertid vil det ikke alltid være et kontant hugg som ved ørreten. Du må dermed finne en form for mothugg som fungerer. Vi har flere røyer på mange kilo på denne måten.

Stor fiskespisende røye kan gi fantastiske opplevelser under isfiske
Stor fiskespisende røye kan gi fantastiske opplevelser under isfiske

Isfiske
Ved isfiske er det vanlig å bruke levende agn eller agn fra døde organismer som reke eller akkar. Marken er naturlig nok ikke så lett tilgjengelig om vinteren men kan kjøpes på de fleste sportsbutikker til overpris. Maggott (fluelarver) er et annet godt alternativ men er kanskje mer effektivt på røya. Du trenger forresten ikke å overbefolke kroken med maggott, fisken biter vel så godt med et par-tre maggotter på kroken. For flere tips om isfiske kan du lese noen av våre turbeskrivelse fra isfiske

oterbris er et eget uttrykk under ørretfiske. Oterfiske er perfekt med en liten bris over fjellvannet.
Ørret tatt på oter - og en perfekt oterbris i bakgrunnen.

Oterfiske og oterbris:
Spesielt etter sankthans når insektene våkner, begynner fluefisket å ta seg kraftig opp. Å fiske med flue og dupp, oter eller vanlig fluefiske blir ved de rette forholdene perfekt i våre fjellvann. Hvis det da er mulig å gå langs land uten for mange sprell naturligvis. Vinden er ikke uten betydning for oterfiskeren. Med en svak vind som lager små, tette bølger får vi en såkalt oterbris.

Dette er den samme vinden som er som skapt for fiske med dupp og mark eller dupp og flue. Da er ikke ørretten for sky, og den får lettere tak i fluene enn ved for store krasse bølger. En allmenn oppfatning er nok at med en fin oterbris på vannet, fås mest fisk ved å dra oteren mot vinden.

I dagens "in-tider" er oterfiske ikke kategorisert som høyverdig sportfiske. Likevel kan man ikke komme unna at det å få ørret på håndsnøre er en nervepirrende opplevelse som hører til i manges tradisjonelle friluftsliv. Sammenlignet med dorgefiske med woblere etc fra båt må vel oterfiske fra land være like akseptert eller hva?

Valg av fluer og farger til oterfluene er også et stort spørsmål, og dette blir en smakssak. På sportsbutikker finnes det ulike fluepakker for ulike behov. De normale fluene som selges sammen med Oterfjøl og snøre fungerer godt for slikt fiske.

Fluefiske: Svorne fluefiskere fnyser ofte av disse fluene som er nevnt over, og av og til med rette. Mens oterfluene striper, vil jo noen av teknikkene for ørretfiske på stille vann være tørrfluer som flyter stille på vannflaten. Den vante leser av Fjellogfiske vet jo at det er fisket i de små idylliske vannene i høyfjellet er det ypperste. Skal man bedrive fluefiske her er man ekstremt avhengig av vær og forhold. Har du god tid og forholdene ligger til rette finnes det ikke noe mer magisk enn fluefiske. Men det kan bli en tålmodighetsprøve blant vindkast, kjerr, vær og langgrunner. Det gjør at få baserer seg på utelukkende fluefiske i en langhelg eller ukestur fra vann til vann i høyfjellet. Men leter man etter fluer til fjellfiske kan våre fluefiskesider leses, eller boken Fjellfiske av Gunnar Westrin. Boken er beskrevet på vår bokomtale- side, og inneholder smørbrødlister over forfatterens favorittfluer til fjellfiske.

Fluefiske i fjellvann. Når du er på rett sted, har relativt stille vann, lite kjerr langs bredden og fisken er på kastehold.
Fluefiske i fjellvann. Når du er på rett sted, har relativt stille vann, lite kjerr langs bredden og fisken er på kastehold.

Garnfiske:
Mange områder og fiskevann sliter med for mye småfisk, og overbefolkede vann. I slike tilfeller og i store innsjøer kan man godta fiske med garn på fjellet. Men dersom man setter garn etter de største fiskene i vannet så vil det til slutt bli ødelagt og fyllt opp med kun småfisk. Derfor bør du ikke bruke for store masker i garnene. Hovedregelen er å alltid garnfiske etter størrelser som er litt under gjennomsnittvekten av fisken i vannet. Denne metoden vil over tid gjøre vannet mer og mer attraktivt for sportsfiske. Fisken vil bli større år for år og til slutt har man en fiskespisende storørretstamme som sikrer et supervann. Les mer om kultivering, fiskestørrelse og utfisking i andre artikler her på fjellogfiske.no


Vindstille, og trua på storfisken forsvinner.

Hva skal man gjøre når det er helt vindstille på fjellet, og man samtidig er på fisketur uten fluestang. Hvis tidspunktet på døgnet er tidlig om morgenen eller sent på kvelden, kan bettet bortimot være like bra selv om det er vindstille. Sol, vindstille og midt på dagen derimot gjør vanligvis ikke ørreten særlig aggressiv. Spesielt ørretfiske med sluk er ofte helt bortkastet under slike forhold.

En mulighet er fiske med mark og søkke langs bunn, ta seg en topptur til noen fjell i nærheten, eller bare gjøre som på bildet over; sette seg ned og vente på vinden.....

Hvordan få fisken på land?
Alle som har fisket i fjellet vet at spesielt ørreten kan være vanskelig å få has på når den nærmer seg land. Dilemmaet er om man skal prøve å slite ut fisken over en periode, eller å dra den så raskt som mulig inn. Uanssett gjelder det å hindre ørreten i å gjøre byks over vannflata, da kan du miste den kjapt. Samtidig er dette kanskje noe som skaper den største gleden for oss fiskere. Sprek ørret som virkelig går i lufta for å slippe fri. Slike øyeblikk er de som lever i minnet for alltid. For å unngå å miste fisken så kan det hjelpe med å la ørreten dra ut en del snøre og hele tiden passe på å holde sena stram. Ved slukfiske bør fiskens hugg alltid etterfølges av et kontant mothugg for å feste kroken godt i fiskekjeften.

En flott ørret under landingen
Et bilde fra 80- tallet - innsveiving av ørret var et godt motiv også den gangen

Ved land kommer den vanskeligste biten. Hvordan få ørreten opp på land uten å miste den? Prøv å sveive rolig inn de siste 4-5 meterne slik at den siger naturlig inn mot land, da vil den ikke reagere siden den alt er sliten. Er fisken under halvkiloen vil det normalt være uproblematisk å vippe den lett opp på land med en dynamisk og jevn bevegelse. Høres enkelt ut? For virkelig stor fjellørret opp mot kiloen og over er nok det smarteste å slite den helt ut for deretter å gripe den med et fast grep over nakken inne ved land.

Vi har ikke nevnt håv av en grunn. Går man langt opp i høyfjellet bærer man vel ikke med seg en slik... Tross alt skal ørreten få noen sjanser. Er man på rent sportsfiske nær bilvei eller i kano kan jo håven benyttes.

Ørret og årstid:
Når er det beste fisket etter fjellørreten? Vår, sommer eller høst? Det finnes naturligvis ingen fasit på dette, og det er dessuten lokale forskjeller. Mange mener at det beste fisket etter ørreten er når isen går. Og da skal det fiskes helst med mark, eventuelt sluk/wobler, og at spinnerfisket og fluefisket tar over utover året. Vi har ingen sterke meninger her, men tror at det gjelder å være på rett sted til rett tid. Sommer som vinter - er ørreten i feil lune vil man gå tomhendt hjem uansett. Motsatt kan selv den mørkeste høstdag gi fantastiske resultater. Man skal vel likevel ikke skjule det faktum at sommeren og isfrie vann er best for ørreten i Norge.


Høysommer på fjellene i Sogn. Isen holder vanntemperaturen nede.

I ekstreme tilfeller som ved plutselige værskifter (særlig etter lengre tids stabilt vær) kan ørreten bli helt vill. Er vi på fjelltur en tørr sommer og ser tordenværet komme er det et sted du ikke bør være, og det er i teltet. Da bør du komme deg ut til vannkanten å prøve slukboksen ivrig selv om uværet når klimaks.......

Sluk/Spinner og farge:
Mange mener at en skal velge farge på spinneren eller sluken i forhold til vannets karakter og lysforhold. Kobber og rød er som regel en sikker fargekombinasjon. Men her er meningene så mange at vi avstår fra noen bastant konklusjon. Vi har opplevd så utrolig mange unntak.

i klart vann bruk lyse farger er et for generelt tips><br>
<b>Grunt og klart vann i dagslys - bruk lyse farger? Et for generelt tips etter vår mening</b></p>

<p>Vi har i denne artikkelen prøvd å gi noen tips til tradisjonelt ørretfiske i våre fjellvann. På sidene vil du finne 
flere artikler og turbeskrivelser som tar opp andre fisketips og erfaringer. Der vil også temaet fluefiske bli bedre behandlet.</p>	
						</section>
						
						<p><i><a href=til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra fisketipsTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse