Kikut gir slipp på vinteren

Etter en rekognosering på sykkel helga før, var det på tide å finne fram fiskeutstyret. Flere snøfonner måtte forseres på veien, men da jeg endelig kom meg til et utos hvor isen var brutt, viste det seg at fisken vaket. Forsiktig riktignok, prøvende og sikkert nokså vinterstøl. Men markaørreten viste seg, det er var det viktigste.

Etter en uke med forberedelser var det altså klart for Markapremiere. Denne gangen var det færre snøfonner, men regn og nokså kaldt vær gjorde meg skeptisk. Var det for kaldt for å se vak denne gangen? Yr og regn gjorde turen innover nokså skitten, særlig når du ikke eier en eneste skjerm på sykkelen. Da jeg kom meg til utoset viste det seg at lomvien ikke hadde avsluttet nachspielet, to hanner kranglet vilt om hunnen. Tidlig om morgenen var det ingen folk å se her inne ved Bjørnsjøen, og de holdt på ufortrødent av mitt nærvær. Plask og gjennomtrengende hyl førte etter hvert til at den svakeste måtte gi seg, som så alltid i naturen. Men ville det være noe fisk her nå da?


Bjørnsjøen er åpen.


Forlokkende innos på vårparten

Det var nokså dødt, men det var gøy å kaste igjen. Været ble noe varmere utover dagen, og jeg så faktisk "Dagens vak". En ørret viste seg så vidt i overflaten, som tok seg bryet å stige etter en myggpuppe i overflaten. Om det var en klekker tviler jeg litt på, for i løpet av hele dagen så jeg èn - 1 - mygg, og det var i lavereliggende trakter. Men bare varmen kommer igjen, vil myggen klekke i store mengder. Et godt valg framover kan derfor være en Palmer Mygg CdC (i den klassiske boka Micropatterns har den navnet Mock Palmer). Cul de Canard, eller ganske enkelt "rompa på anda", gir fjærlette avtrykk på overflaten og passer derfor godt til myggimitasjoner. Bind den gjerne med en hvit eller svart vinge, da blir den mer synlig. Her har jeg lagt inn en hvit vinge med flash, men det synes ikke så godt på bildet. CdC må ikke impregneres med vanlig flytemiddel.


Palmer Mygg, CdC eller Mock Palmer

Etter hvert forflyttet jeg meg vekk fra lomviens kamparena, og syklet til Kulveitangen. Her kommer elva fra Fyllingen ut i sjøen med brus og leven. Kanskje det oppvarmede vannet fra det grunne myrtjernet Damtangen hadde tiltrukket seg fisk, og fått litt aktivitet i den?


Innoset fra Fyllingen

Etter utallige kast med tunge streamere og nymfer, fikk jeg kjenning med årets første ørret. En meget liten krabat innimellom kampesteinene langs bredden nappet i nymfa et par sekunder, for så stikke av igjen. Noe mer antydning til liv i det kalde vannet ble det ikke. Men det gav mersmak, det gav bud om at ørreten begynner å røre på seg. Snart er myggklekkingene i full gang, kanskje neste helg? Så går det jo slag i slag, maursverminger i midten av mai, døgnflueklekkinger med Vulgataen som høydepunktet i midten av juni, så kommer vårfluene på banen. Det er mye å glede seg til, og det er ingen grunn til å vente. Det er premiereklart i marka, folkens!


Fullt fiskbart i marka

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra OslomarkaTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse