Fiskere med kano i Hålandsvannet
Et par fiskere i kano morgenen 1.mai 2004. Nå er fisket i gang for sesongen og i Hålandsvannet kan man få stor ørret.

Hele vannet er omgitt av jordbruksarealer, og enkelte steder er bebyggelsen tett innpå vannet. Ikke akkurat villmark, men likevel et bra sted å starte fiskesesongen etter ørret. Selv bestemte jeg meg sånn i 10- tida på kvelden før om å ta meg en tur neste morgen. Derfor var klokka halv sju da jeg satt meg i bilen på vei mot sommerens første lille fiskeopplevelse.

Fasan hane (Phasianus colchicus)

Fasan høne (Phasianus colchicus)
I Stavanger er fasan (Phasianus colchicus) en veldig vanlig fugl, og på rusleturen ned mot vannet passerte jeg både en hane og høne

Fremme ved vannet ble det klart at åpningen her er populær. På hver fiskbare odde så jeg silhuetter av ivrige fiskere i aksjon. Ute på vannet kunne også en 4-5 båter og kanoer ses i bevegelse. Ikke akkurat drømmesituasjonen ute på tur, og det var nok klart at jeg var ute litt for sent til å få med meg de beste opplevelsene. Bare minutter senere stilnet også vannet helt av, og før jeg fikk montert fiskeutstyret var all vind forsvunnet.

Svaner på Hålandsvannet
Hålandsvannet har et yrende fugleliv - og etter 1 mai yrer det også av fiskere.

Derfor ble det litt tid til å se på det yrende fuglelivet i området. Alle typer vadefugler, ender, svaner mm var å se i stort antall, og ute på en øy hadde selvsagt også noen hundre måker slått seg ned med et høylytt spetakkel. Etter hvert som jeg fikk beveget meg bort til noen forlokkende steder begynte også fisken å bli nysgjerrig nede i det stille vannet. Med mye utsatt fisk i ulike størrelser tror jeg det var mange ørreter uten tidligere erfaringer med fiskeredskaper som feiret sin siste første mai denne dagen.

For selv ved blikkstille vann ville 2 relativt vårslappe ørreter på 48 cm la seg lure. Slett ikke verst på sommerens første kast med slukstanga. Jeg får vel beklage til de som reagerer på den avdempende holdningen til såpass stor fisk. Som den innbarkede villmarkingen jeg er, må jeg ærlig innrømme at opplevelsen ikke gir det samme som ved fiske i urørte fjellområder. Å stå med mye folk, gravemaskiner, veier og algebevokste strender rundt meg la en liten demper på opplevelsen. Men man må ta ting for det de er, og Hålandsvannet den 1.mai er absolutt en flott friluftsopplevelse. Her fikk jeg startet sesongen, og fikk i tillegg føling med fisk av grovt kaliber. At fiskene ifølge næringsmiddeltilsynet holder god matkvalitet gjør også sitt til at fiskekortet ble en god investering.

Flott ørret fra Hålandsvannet. Dette blir nydelig middagsmat


Endelig fersk ørret igjen. Her er det gjort klart for foliebakt ørret med sitron, smør og sjalottløk

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.



-


Relaterte artikler fra Vestlandet



Tilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse