Som nyinnflyttet "siddis" som jeg er, ja så må man bare ta dette landskapet i nærmere øyesyn, og etter å ha vært begge stedene kan man med en gang si at Kjerag gir den største opplevelsen. De loddrette fjellveggene er høyere, de besøkende færre, og det krever mer i innsats for å komme dit. Uansett er dette 2 steder alle nordmenn bør få med seg.


Den berømte Preikestolen (Prekestolen)

De fleste som besøker Preikestolen kommer nok fra Stavanger. Derfra er den letteste veien å ta fergen fra sentrum, og over til Tau. Etter en overfart på cirka 30 minutter har man cirka 15- 20 kilometer langs landeveien før man når utgangspunktet for fotturen ved Preikestolhytta. De første stigningene av gåturen er knalltøffe, og det er nok mange turister som har snudd i nettopp denne lia. Mitt første besøk til dette sagnomsuste fjellplatået tar nok kaka når det gjelder merkelige ting jeg har sett i naturen. Riktignok har jeg aldri vært opptatt av utstyr, men her var det virkelig litt av hvert å reagere på. Fete italienere med dressbukse og slips, pene fruer med høyhælte sko og klær i alle mulige fargekombinasjoner. Selveste regnbuen hadde nok vært stolt av å delta i dette toget. At mange i det hele tatt kom fram er en like stor prestasjon som å ikke trekke på smilebåndet som turvant nordmann.

Selve preikestolplatået eller pulpit rock som den heter på engelsk er i sessongen full av folk, men den storslåtte naturen gjør likevel et massivt inntrykk. Artig er det også å høre alle kommentarene fra alle verdens folk. "Butifol" sier japsene og knipser ivei med sine kameraer i øst og vest. Turen hit tar forresten mellom 30 - 1,5 timer alt etter om man løper eller går sakte. Verd å nevne på tilbaketuren er et idyllisk lite fjellvann rett ved stien der jeg og mange andre kjølte ned kroppen med et bad. Jeg bør vel også ta med at folk med høydeskrekk også kan ta denne turen, da man ikke blir tvunget ut i områder av alt for farlig karakter.


Preikestolen, et litestykke Norge. Fantastiske omgivelser rundt storslåtte Lysefjorden


Dette idylliske badevannet ligger tett ved stien til Preikestolen. Vi måtte selvsagt benytte anledningen

Kjerag
I fjellsia over Lysebotn innerst i Lysefjorden er det de fleste starter turen mot Kjerag. Sammen med Eivind fra Bergen og Slava fra Russland tok det ca 1,5 - 2 timer i bil fra Stavanger før vi kunne begynne fotturen. Vi 2 nordmennene hadde selvsagt veldig god selvtillit i starten i og med at Slava kommer fra lavlandet i Russland, og dermed (ifølge oss) er redd store høyder og fjellkanter.

Etterhvert som vi nærmet oss det første stupet etter 1 times gange ble vi imidlertid noe mer reservert, og mens vi sakket farten gikk han fremdeles like målbevisst mot kanten. Tett etter satt han uberørt, helt ytterst på et overheng og knipset bilder. I ettertid er vi glad han tok bilder av naturen og ikke snudde seg mot "land" og låste våre forskremte ansiktsutrykk for evigheten.


Veien til Lysebotn er spektakulær.


Turen til Kjerag svarer alle forventninger. Høydeskrekk? Hva er det?

Litt etter hadde også vi våget oss en del gløtt i avgrunnen, og selv om Slava skremte alle andre enn seg selv med sine vågale stunts nær avgrunnen var det en stor opplevelse for oss alle å oppleve disse fjellene.


Utsikten ned fra der Slavan befinner seg på forrige bilde. Nede på tangen er det basehopperne pleier å lande


Utsikt utover idylliske Lysefjorden fra Kjerag

Etter og ha vært innom den berømte Kjeragbolten begynte vi turen tilbake til bilen. Deretter gikk turen gjennom vakre Sirdalen før vi inntok en bedre middag på "Byrkjedalstunet". Deres stekte fjellørret er viden kjent og sammen med stemningen og andre retter har nok den gjort sitt til at stedet har hentet hjem gjeve priser for sin restaurantvirksomhet. Og er du først i området vil jeg anbefale en stopp ved Gloppedalsura som ligger2 minutter fra Byrkjedalstunet der man både kan se enorme natur- fenomener som ble skapt for 10 000 år siden, og også litt historie fra kamper her i 2 verdenskrig.


Den berømte Kjeragbolten

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra VestlandetTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse