Hårteigen (1690 moh)- beskrivelse og rute for tur på den skjeggete gamle kongen av Hardangervidda
Hårteigen er et fjell som gjør noe med deg. Det finnes noen slike i det ganske land. Staselige dronninger som lokker i det fjerne. Hårteigen er et slikt, men den er en konge. Som en skjeggete gammel kjempe står den der høyt hevet på vestlige Hardangervidda. For deg som har vært her kan du bare lukke øynene å se den for deg. Så vil det bre seg en vidde i alle retninger med vann, kløfter, ryper, rein og ørret som vaker i sommerkvelden. Bli med de 1690 metrene til topps og til tanker om fjellenes evighet…
Av . Publisert . Sist oppdatert

Slik var min første kveld på selve Hårteigen (1690 moh). Her har jeg akkurat småjogget tilbake til teltet og kan nyte solens ferd bak det stolte fjellet.
Skal du komme deg opp på Hårteigen må du virkelig slite. Mange stolte Hardangerviddetravere har dermed fjellet til gode. Med god grunn. Ikke bare må du gå deg inn til selve fjellet, du må også komme deg opp og helst ha både vær og føre med deg. For de uten telt betyr det gjerne en natt på Torehytten et par knappe timer fra selve toppen. Inn til Torehytten er det gjerne en 8-10 timer mars uansett hvilken retning du kommer fra. Det er altså ikke en topp man bare svinger innom.
Det mest naturlige stedet for en topptur på Hårteigen er fra Torehytten der Gøran her står med fiskestangen klar. Nedenfor glinser solen i Øvre Soltjørni. I sommersesongen er det hyttevert på hytta og selvbetjent, utenfor sesong er hytten ubetjent og på vinteren er den stengt.
Gøran og Jarle passerer med Hårteigen i det fjerne. Det er dette som er så flott på Hardangervidda. På alle kanter av vidda dukker den staselige hatten opp i det fjerne. Ser den ikke forlokkende ut?
Fra liene opp mot Grytenuten blir Hårteigen et idyllisk høydepunkt i landskapet
Mot Hårteigen fra Grøndalen på Hardangervidda
Selve toppstøtet foregår i ura på baksiden av fjellet sett fra Torehytten. Altså i skaret mot øst. Etter å ha beveget deg opp i den grovsteinete ura i bunn kommer du innom partier med sand, grus og mindre steiner.
Her er rute til Hårteigen sin topp i detalj inntegnet på bilde
Det mest krevende partiet av topptur til Hårteigen vises på dette bildet. Som du ser er det tau og vaiere som sikrer deg forbi de utsatte strekkene. Pust rolig så vil selv de med mest utpreget høydeskrekk komme seg opp her.
Min vurdering er at det er steinsprang fra folk over deg i fjellet som vil være den største risikoen. I tillegg til eventuelle hindringer snø kan gi tidlig på sesongen eller i enkelte år. Som alltid vil det være best å ta topper med litt kliving i godt og tørt vær med godt grep til skoene.
Gøran og Jarle passerer med Hårteigen i det fjerne. Det er dette som er så flott på Hardangervidda. På alle kanter av vidda dukker den staselige hatten opp i det fjerne. Ser den ikke forlokkende ut?
Jeg har siden mine første besøk på Hardangerviddene hatt et spesielt forhold til denne kjempen. Det ble forsterket da jeg kom opp på toppen for andre gang i 2018. Etter fjelltur og flere dager uten mobildekning, var det her jeg fikk det sørgelige budskapet om at min kjære bestevenn Øivind hadde gått bort så alt for tidlig med et illebefinnende på en teltur. Idet en annen kamerat fortalte meg om hendelsen over telefonen så jeg utover de mange blå flekker på vestvidda som både jeg og Øivind hadde utforsket noen år tidligere. Jeg har latt bildene fra denne turen til topps bli liggende noen år. Når jeg nå kikker på de - tenker jeg på de mange flotte turer og opplevelser jeg fikk med Øivind. Og jeg ser min gamle kompis streifer her på de evige jaktmarkene.
En noe preget gjeng har akkurat mottatt et trist budskap på toppen av Hårteigen.
Flott utsikt fra toppen av Hårteigen. Her landskapet mot sør-øst mot Grøndalen
Bersavikvatnet fra toppen av Hårteigen.
Veivatnet blinker i det fjerne fra toppen av Hårteigen.
Naturen er fengslende. Hårteigen betyr visstnok grå veiviser på norrønt. Den har nok både sett og hørt mye der den har stått i tusener av år. Kanskje har også fjellet en slags sjel. Evig er livet på Hardangerviddene og Hårteigen vil nok bli her lenge etter at vi er vekke...
Kveldsstemning i kald nordavind ved Hårteigen. Øvre Soltjørni ses i forgrunnen.

Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.