Hårteigen på Hardangervidda (1690 moh)
Slik var min første kveld på selve Hårteigen (1690 moh). Her har jeg akkurat småjogget tilbake til teltet og kan nyte solens ferd bak det stolte fjellet.

Skal du komme deg opp på Hårteigen må du virkelig slite. Mange stolte Hardangerviddetravere har dermed fjellet til gode. Med god grunn. Ikke bare må du gå deg inn til selve fjellet, du må også komme deg opp og helst ha både vær og føre med deg. For de uten telt betyr det gjerne en natt på Torehytten et par knappe timer fra selve toppen. Inn til Torehytten er det gjerne en 8-10 timer mars uansett hvilken retning du kommer fra. Det er altså ikke en topp man bare svinger innom.

Hårteigen fra Torehytten.
Det mest naturlige stedet for en topptur på Hårteigen er fra Torehytten der Gøran her står med fiskestangen klar. Nedenfor glinser solen i Øvre Soltjørni. I sommersesongen er det hyttevert på hytta og selvbetjent, utenfor sesong er hytten ubetjent og på vinteren er den stengt.

Slik ser mange Hårteigen. Som en forlokkende topp langt der borte på vidda
Gøran og Jarle passerer med Hårteigen i det fjerne. Det er dette som er så flott på Hardangervidda. På alle kanter av vidda dukker den staselige hatten opp i det fjerne. Ser den ikke forlokkende ut?

Hårteigen sett fra liene opp mot Grytenuten
Fra liene opp mot Grytenuten blir Hårteigen et idyllisk høydepunkt i landskapet

mot Hårteigen fra Grøndalen på Hardangervidda
Mot Hårteigen fra Grøndalen på Hardangervidda

Selve toppstøtet foregår i ura på baksiden av fjellet sett fra Torehytten. Altså i skaret mot øst. Etter å ha beveget deg opp i den grovsteinete ura i bunn kommer du innom partier med sand, grus og mindre steiner.

Rute beskrivelse opp på Hårteigen 1690 meter over havet på Hardangervidda
Her er rute til Hårteigen sin topp i detalj inntegnet på bilde

Til slutt kommer du til øverst i kløften der et parti med berg møter deg. Her skal du opp og til høyre. Det er boltet fast tau, vaiere og kjetting som bistår på ferden forbi de mest krevende partiene. Min vurdering er at det ikke vil være noe problem å komme opp her for de fleste. Etter at disse bergene er passert blir det normalt fjellterreng på veien opp til toppen.

Dette er det vanskelige og mest krevende partiet av rute opp på Hårteigen 1690 meter over havet på Hardangervidda
Det mest krevende partiet av topptur til Hårteigen vises på dette bildet. Som du ser er det tau og vaiere som sikrer deg forbi de utsatte strekkene. Pust rolig så vil selv de med mest utpreget høydeskrekk komme seg opp her.

Min vurdering er at det er steinsprang fra folk over deg i fjellet som vil være den største risikoen. I tillegg til eventuelle hindringer snø kan gi tidlig på sesongen eller i enkelte år. Som alltid vil det være best å ta topper med litt kliving i godt og tørt vær med godt grep til skoene.

Slik ser mange Hårteigen. Som en forlokkende topp langt der borte på vidda
Gøran og Jarle passerer med Hårteigen i det fjerne. Det er dette som er så flott på Hardangervidda. På alle kanter av vidda dukker den staselige hatten opp i det fjerne. Ser den ikke forlokkende ut?

Jeg har siden mine første besøk på Hardangerviddene hatt et spesielt forhold til denne kjempen. Det ble forsterket da jeg kom opp på toppen for andre gang i 2018. Etter fjelltur og flere dager uten mobildekning, var det her jeg fikk det sørgelige budskapet om at min kjære bestevenn Øivind hadde gått bort så alt for tidlig med et illebefinnende på en teltur. Idet en annen kamerat fortalte meg om hendelsen over telefonen så jeg utover de mange blå flekker på vestvidda som både jeg og Øivind hadde utforsket noen år tidligere. Jeg har latt bildene fra denne turen til topps bli liggende noen år. Når jeg nå kikker på de - tenker jeg på de mange flotte turer og opplevelser jeg fikk med Øivind. Og jeg ser min gamle kompis streifer her på de evige jaktmarkene.

Fra toppen av Hårteigen (1690 moh)
En noe preget gjeng har akkurat mottatt et trist budskap på toppen av Hårteigen.

Fantastisk utsikt fra toppen av Hårteigen (1690 moh)
Flott utsikt fra toppen av Hårteigen. Her landskapet mot sør-øst mot Grøndalen

Bersavikvatnet fra toppen av Hårteigen (1690 moh)
Bersavikvatnet fra toppen av Hårteigen.

Veivatnet fra toppen av Hårteigen (1690 moh)
Veivatnet blinker i det fjerne fra toppen av Hårteigen.

Naturen er fengslende. Hårteigen betyr visstnok grå veiviser på norrønt. Den har nok både sett og hørt mye der den har stått i tusener av år. Kanskje har også fjellet en slags sjel. Evig er livet på Hardangerviddene og Hårteigen vil nok bli her lenge etter at vi er vekke...

En fengslende topp denne Hårteigen
Kveldsstemning i kald nordavind ved Hårteigen. Øvre Soltjørni ses i forgrunnen.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra HardangerviddaTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse