1: Innfallsportene er Susendalen, Namsvatn, Stekenjokk. Hvilken nasjonalpark er vi på vei inn i? (Børgefjell = 1 poeng)

2: Hva heter den første nasjonalparken i Norge? (Rondane = 1 poeng)

3: Fjell er fantastiske å se på og de kan beundres på mange måter. En av metodene å beskrive et fjell på er ved dets sekundærfaktor. Klarer du beskrive presist hva det betyr? (Avstand til nærmeste fjell som er høyere = 3 poeng)

4: Glomma er Norges lengste elv, gjennom hvilke 3 fylker renner den gjennom? (Trøndelag + Innlandet + Viken = 3 poeng)

5: Pelsjegerliv - kalles ofte for "bibelen innen villmarksbøker", men hvem har skrevet den? (Helge Ingstad = 1 poeng)

6: Hva kaller vi en kjegleformet bolig brukt av samene i uminnelige tider? (Lavvo eller lavvu = 1 poeng)

7: Vind med fart fra 10,8 m/s (22 knop) til 20,7 m/s (40 knop) kalles for? (Kuling = 1 poeng)

8: Kongens sølv ble utvunnet fra gruvene i Kongsberg, men hvor ble fjellets gull hentet fra? (Vi snakker om multer som du finner på myrer og på fjellet = 1 poeng)

9: Imitasjon,fjærmygg og vulgata - hvilket nøkkelord er vi ute etter? (Fluefiske eller fluefisker = 1 poeng)

10: Se for deg en geometrisk trekantfigur. På toppen av trekanten har vi nord, nede til venstre sørvest og nede til høyre sørøst. På hvilke av disse tre punktene vil du plassere følgende Nasjonalparker: Øvre Dividalen, Stabbursdalen, Reisadalen? (Nord er Stabbursdalen + Sørvest er Reisadalen + Sørøst er Øvre Dividal = 3 poeng)

11: På mange kart i Norge finner vi samiske ord og stedsnavn, hva betyr johkka/johka? (Nei det betyr ikke det du tenkte på - Elv/bekk = 1 poeng)

12: Vi i fjellogfiske og mange med oss er ofte på jakt etter stor fisk av edel sort. Denne gang fisker vi etter den innlandsfiskearten som først vandret inn i Norge. Hvilken er det? (Røye = 1 poeng)

13: Hvilken lov er det som gir oss rett til fri ferdsel og opphold i utmark i Norge? (Allemannsretten = 1 poeng)

14: Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell men i hvilken nasjonalpark ligger den i? (Jotunheimen = 1 poeng)

15: Hva heter Norges største friluftslivsorganisasjon? (DNT eller Den Norske Turistforening = 1 poeng)

16: Etter sammenslåingen av Trøndelag til et fylke mistet Børgefjell en attraksjon. Hva var det som forsvant? (Nord- Trøndelag sitt høyeste fjell Jetnamsklumpen ble erstattet av Storskrymten helt sør i nye Trøndelag = 1 poeng (2 hvis du også hadde navnene med))

17: På mange dialekter jakter man på "skarv". I fjellet er det ikke sjøfuglen skarv vi snakker om, men hva? (Fjellrype = 1 poeng)

18: I hvilken villmark er du blant krokete furuer og stein, der Storvigelen, Store Svuku og Grøthogna fyller horisontene? (Femundsmarka = 1 poeng)

19: Hva betyr det når ekvidistanse er 20 meter på kartet? (At høydekurvene på kartet er 20 meter = 1 poeng)

20: Til slutt et spørsmål med stilpoeng til ditt haspelfiske. Du har lang tid uten napp og ingen har fått noe. Hvor stor er ørreten når du ikke lenger tørr å vippe den direkte på land etter innsveiving? (Vi godtar alle svar større enn 0,5 kilo (kjør debatt) = 1 poeng)


Bonus1 ved lik stilling: Glomma er ikke den elven i Norge som er lengst i Norden. Men hvilken annen norsk elv er del av Nordens lengste? (Nordens lengste elv er Trysilelva som henger sammen med de svenske vassdragene Klarälven, Vänern og Göta älv)

Bonus2 ved lik stilling: Hva heter stedet der Norge er på sitt smaleste? (Fra Bøkfjord i Finnmark er det kun 1580 meter til Russland, Nr to er Jarfjorden i Finnmark 2630 meter, nr 3 er Hellemobotn med 6270 meter til Sverige).

Takk for innsatsen. Vil du publisere dine turer på fjellogfiske - send sms til ansvarlig redaktør så får du info hvor tekst og bilder kan sendes.

QUIZ UTEN FASIT FINNER DU PÅ DENNE LINKEN

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra FasitQuizTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse