Utforsk ditt nærmeste ferieland - Norgesferie Foto: Christian Tørriseng


Midtpunktet og ytterpunktene i hver himmelretning:
Norges geografiske Midtpunkt ligger på grensen til Skjækerfjella og Blåfjella Nasjonalpark i Steinkjer kommune. På en plakett her pekes retning og distanse til de fire geografiske ytterpunktene i Norge. De er Kinnarodden i nord, Kibergneset i øst, Vardetangen i vest og Lindesnes i sør.


Nordligste punkt i Norge er Kinnarodden. Ca 5 timer i bil og tre timer til fots fra Nordkapp

Nordligste punkt i Norge er Kinnarodden:
Den ligger på grensen mellom Lebesby og Gamvik kommuner i Troms og Finnmark fylke. Fra oppstart av fotturen har du relativt krevende steinterreng i noen timer før du når nordpunktet. Det er nok grunnen til at bilveien til øya som Nordkapp er en del av, har stukket av med turistene. For en søring er det greit å vite at mellom Nordkapp og det egentlige nordpunktet her på Kinnarodden er det fem og en halv time i bil og minst tre timer til fots. Vel og merke er denne turen blant de flotteste bilturene Norge kan by på med åpne fjord- og fjell-landskaper hele veien. En følelse som er fraværende i mye av det gjengrodde Sør- Norge. Kinnarodden ligger ytterst på Nordkinnhalvøya og her kan du være rimelig alene, selv på midtsommeren. Det er ikke hvem som helst som karrer seg hit ut. Nordkinn har flott natur på alle kanter og en spektakulær fjellovergang over Bækkarfjordfjellet

Når du står her på fastlandsnorge sine nordligste klipper og ser utover havet kan du tenke tilbake noen hundre år til vikinghøvdingen Ottar i en liten båt der ute. Ifølge de skrevne kildene var han av de første søringer som kom så langt nord. Tenk deg følelsen de hadde der i den lille trebåten idet de rundet Nordkinn- halvøya for å utforske de ukjente landene mot øst.

Teltplass finner du i Kinnar-Sandfjorden en drøy time fra Nordpunktet. Legger du deg andre steder frykter jeg du får en hard natt. Landskapet her preges av mye stein så et tykt liggeunderlag bør være obligatorisk. Forøvrig anbefales en overnatting på hotellet i Mehamn, og en seightseeing til Slettnes fyr lenger øst.


Norges nordligste punkt er Kinnarodden på grensen mellom Lebesby og Gamvik kommuner i Troms og Finnmark fylke. Det er vårt mest krevende ytterpunkt å komme seg til. Utsikten bak Kari på bildet er østover mot Gamvik/Slettnes

Vårt østligste punkt er Kibergneset:
Det ligger rett ved Vardø by. Her er du lengre øst enn Istanbul og St.Petersburg, og helt på høyde med Kairo. Varangerhalvøya har storslåtte omgivelser og barsk natur. Lenge hadde Vardø kun et tre som ble behørig pakket inn hver vinter. Det illustrer hvor værhardt det kan være her i utposten mot polarhavet. Men det er bare å kle seg, og nyte de storslåtte landskapene Varanger har å tilby. Turen ut til det østligste punktet på Kibergneset vil ta deg bare en knapp halvtime fra bilveien.

Forøvrig kan Varangerhalvøya by på mye eksotisk og spennende. Eksempelvis det fantastiske minnesmerket på Steilneset i Vardø som belyser heksebrenningen som foregikk i tidligere tider. Andre tips er en biltur ut til Hamningberg i nydelige naturlandskaper, laks- eller sjørøyefiske i mange av elvene, fuglesafari på Hornøya eller partisanmuseet i Kiberg for å nevne noe. Vil du ha urørte naturområder kan du krysse de sentrale delene av Varangerhalvøya Nasjonalpark. Ikke langt unna finnes også byen Vadsø, fylkeshovedstaden i Finnmark. Her er mer urbane opplevelser, mat og kultur.


Norges østligeste punkt ligger ved Kibergneset ikke langt unna Vardø by. Hurtigruta er en trofast følgesvenn på Varangeren.

Midtpunktet:
For å komme hit innebærer det en kjøretur fra Steinkjer by og inn til Lustadvannet. Du befinner deg nå i Ogndalen. Midt i riket til villmarkingen Jens Kvernmo kjent fra tv. Det er to mulige stier du kan følge opp fra skogen og innover i fjellet. Det vil minimum ta deg et par timer før du er fremme. Ved midtpunktet har Turistforeningen den selvbetjente hytta Setertjønnhytta som du kan overnatte i. I tillegg er det opparbeidet en gapahuk like i nærheten.

En teltnatt litt lenger inn, ved Skjækervatnet, er heller ikke å forakte. Rett på motsatt side av vannet starter selve Nasjonalparken. Og befinner du deg ved bredden her vil du garantert undre deg på hva som ligger bak Skjækerfjellene som ligger som forlokkende topper i synsranden. Både toppene og den idylliske Stigådalen som ligger bak der igjen kan anbefales på det sterkeste. Lenger nord strekker villmarka seg mot Lierne med de tre kjente fjellgårdene langs grensa.


Norges geografiske Midtpunkt ligger på grensen til Skjækerfjella og Blåfjella Nasjonalpark i Steinkjer kommune. På en plakett her pekes retning og distanse til de fire geografiske ytterpunktene til Norge som er Kinnarodden i nord, Kibergneset i øst, Vardetangen i vest og Lindesnes i sør.

Vestligste punkt er Vardetangen:
Den ligger i Lindås kommune rett nordvest for Bergen. Sammen med Lindesnes i sør er dette en mer befolket utpost. Tett ved finnes oljeraffineriet på Mongstad med tilliggende industrier og båttrafikk. For øvrig er området kjent for sin vakre skjærgård. Denne kan både nytes i båt og kajakk eller fra bil og sykkel. Hva med øyhopping her hele veien ned mot Rogalandsgrensa ved Bømlo og videre ned til Haugesund, Karmøy og Skudenes Havn. Det er heller ikke langt til Bergen by, eller vandreturer i Stølsheimen som er bergensernes kjæreste fjellområder. Kanskje vil du ta tog til en fot- eller sykkeltur på Rallarvegen eller passere en av de mange flotte fjellovergangene fra vest til øst og utforske Hardanger. Mulighetene er mange når du først besøker disse trakter. Ved Vardetangen kan jo et opphold på Westland hotell være tingen.


Vardetangen i Lindås kommune er Norges vestligste punkt. En flott tursti og informasjonstavle er tilrettelagt i området.

Sørligste punkt er ved Lindesnes Fyr.
Dette er nok den mest kjente av våre utposter. Siden 1656 har fyrlyktene lyst opp for sjøfarere her. Herfra er det 2814 km til Slettnes fyr i nord (ved Kinnarodden). Landskapet her er som for de andre geografiske ytterpunktene omgitt av hav nesten så langt øyet ser. Et lite fyrmuseum og en kafe kan besøkes før man tar turen til andre sørlandsidyller. Hva med landskapet på Lista som også er kjent for å være "lille- Amerika" eller en tur til noen koselige småbyer. Er du med familien vil dyreparken og Kaptein Sabeltann være obligatorisk stoppested. Har du forberedt turen godt kan du også besøke den verdenskjente undersjøiske restauranten "Under" som ligger her ved Lindesnes. Da må nok bord bestilles god tid i forveien.


Lindesnes fyr er et kjent landemerke helt sør i Norge. For mange Norge på langs vandrere er dette enten start- eller stoppested.

Ytterpunktene av vår 2564 km lange grense:
Vår grense mot Sverige starter helt i sørøst sør for Halden. Deretter tar grensen mot Finland over fra treriksrøysa ved Goldajavri i Troms. En ny treriksrøys ligger i Pasvik der russergrensa tar deg den siste biten mot polarhavet ved Grense Jakobselv.

Der svenskegrensen starter ved Iddefjorden sør for Halden:
Vår grenserøys nummer en står godt ute i vannet. Men røys nummer to står ikke langt unna godt inne i skogen. Her er det blåbærtuer og bregner på hver en kant. Da bilveien til fjordbunnen er privat og stengt vil du bruke et par timer på å gå deg inn hit. Det meste av tiden langs flotte grusveier i stille skogsterreng, før en sti fører deg siste biten frem. Fra grenserøysa her ved Iddefjorden strekker den norske kystlinje seg uendelig i retning Grense Jakobselv mot Russland. Norge har den nest- lengste kystlinje i verden (øyer og holmer inkludert). Og som en kuriositet så kan jeg opplyse at Nordland fylke har 25% av den.


Fra grenserøys to ser man den hvite grenserøys nr 1 stå ute i vannet i Iddefjorden sør for Halden i Østfold fylke (nå Viken). Skal du ut til røysa må du svømme.

Fra grenserøysa her går grensen mot Sverige 1630 kilometer nordover. Det er bare å se for seg de mange fantastiske turene man kan finne langs dens vei. Gjennom de flate skogene nordover i Østfold. Finnskogene, Trysil med Fulufjellet Nasjonalpark, Engerdal, Gutulia og Femundsmarka Nasjonalparker før Rørosviddene, Sylene, Meråkerfjellene, Skjækerfjella, Lierne tar deg mot Nordland med Børgefjell, Hattfjelldalen, Okstindene, Saltfjellet, Junkerdal, Sulitjelmafjellene, Rago, Hellemobotn, Skjomen- og Narvikfjellene, Rohkunborri- og Øvre Dividal Nasjonalpark før Finland tar over. Puh. Det tar kanskje et helt liv å utforske alt her. Den Norsk-Svenske grensen er faktisk både den lengste og eldste riksgrense mellom to land i Europa.

Når du først er her i sørøstlige Norge bør du for all del ikke krysse broen over Svinesund til Sverige. Du bør heller utforske gamle festninger og Østfoldbyene (rett etter fylke- og kommunereformen blir det litt feil å si Viken- byene). I byene har du koselige restauranter og gode handlemuligheter. Det er også mye eldre historie å meske seg med her. I Sarpsborg (Borg fra gammelt av) finner du setet for Borgartinget som gjaldt for hele området fra Gøta elv - Risør inkludert Grenland og Telemark. Gamlebyen i Fredrikstad er også verdt et besøk.

Den svensk- norske grensen ender ved Treriksrøysa mellom Norge, Sverige og Finland:
Treriksrøysa ligger i et særdeles flott turterreng i gamle Troms fylke. Langs bjørkeskogene her vokser de lett synlige og knall gule Ballblomene tett. Før fylkessammenslåingen med Finnmark var Ballblom fylkesblomsten til Troms. For å komme deg til treriksrøysa har du to valg. Enten gå over fjellet fra E8 ved Helligskogen. Det vil du bruke et par-tre timer på over et flott fjellparti med utsikt til mer alpine topper lenger sør. På veien kan du velge å overnatte på turistforeningshytten Goldahytta. Herfra er det en drøy halvtime bort til grenserøysa. Husk myggmiddel. Vil du ha en lettere tur kan du ta veien inn fra finsk side. I turistsesongen går det båt over innsjøen Kilpisjarvi og da vil du kun ha en liten spasertur til grenserøysa. Det er og mulig å gå en vei, og båt andre veien. Uansett må båt bestilles på forhånd.


Fra turen fra E8 over fjellet mot Golddahytta. Det er nok mang en finne som har sendt beundrende blikk mot Troms sin magiske fjellverden.


Fra Treriksrøysa ved Kilpisjarvi/Golddajavri i Storfjord, Troms

Ved treriksrøysa har vi mot sør og vest spektakulære Tromsfjell med alpine topper. Med unntak av fjellene i kommunene lengst sørvest i Finnmark (Loppa) så vil avslepte vidder ta over mer og mer jo lenger nord og øst man herfra kommer. Her ved treriksrøysa må derfor de stakkars finnene se med misunnelse på de Norske og Svenske fjell som lyser opp horisontene. Slike alpine storslåtte fjell finnes nemlig ikke i skogenes- og sjøenes land.

Men følger du grensa en drøy dagsmars lenger nord vil du i et karrig steinlandskap møte Finlands høyeste fjell Halti med sine 1324 moh. Men selv der må finnene bøye nakken noe - lenger opp i den samme bakken finnes nemlig den høyeste toppen i Nordreisa kommune. Raisduottarhaldi med sine 1361 moh. Da Finland feiret jubileum ville faktisk kommunen gi toppen som gave til finnene. Statsministeren vår Erna Solberg var ikke like gavmild, og stoppet aksjonen i siste instans.


Halti er Finlands høyeste fjell med sine 1324 moh. Det er faktisk en krevende fjelltur om man beveger seg fra norsk side i et tidvist barsk terreng med mye steinur og snøskavler. Vi var der i tett tåke og kan dermed ikke vise flotte utsiktsbilder


Raisduottarhaldi 1361 moh ble forsøkt gitt bort fra Nordreisa kommune til Finland mot statsministeren sin vilje. Dermed må finnene fortsatt ha sin høyeste topp i en bakke opp mot denne toppen i Norge.

Grensen mot Finland strekker seg 736 kilometer:
Fra det sørligste punktet ved Treriksrøysa er det et barskt terreng hele veien mot en ny treriksrøys mot Russland i de Pasvikske skoger. Reisadalen, Øvre Anarjohka og Øvre Pasvik Nasjonalpark er kanskje høydepunktene langs denne grensen. Enkleste vei direkte til Treriksrøysa i Øvre Pasvik er noen timer i bil fra Kirkenes på en til tider svært elendig bilvei. Det er imidlertid både flotte gjestegiverier og nasjonalparksenter man kan stanse ved. Om bilen din har overlevd inn til den innerste parkeringen, så har du nå en drøy time rusletur langs tilrettelagt sti frem mot grenserøysa.

Ved grenserøysa vil du alltid bli møtt av norske soldater som passer på grensetraktaten, og som kan gi deg hyggelig info om omgivelsene og sin tjeneste i omegnen. Er du her til rett tid bør du huske å ta med fryseposer eller bøtte. Her kan du nemlig plukke litt multer på turen. De vokser på alle myrer i mils omkrets - også tett ved stien. Ikke så rart at Øvre Pasvik Nasjonalpark de siste hundre år har huset den største bjørnestammen vi har i Norges land. Nasjonalparken ligger jo kun et steinkast fra stien hele veien.


Paralellt med grensen til Øvre Pasvik Nasjonalpark går stien inn hit til Treriksrøysa ved Krokfjellet mellom Norge, Finland og Russland.

Fra treriksrøysa strekker den norsk-russiske grense seg knappe 198 kilometer. Hele veien befinner du deg i vakre og varierte Sør- Varanger kommune. Har du da gått langs grensene fra helt sørøst i Norge så kan du ved ankomst Grense Jakobselv runde 2564 kilometer. En bra ferd som du ikke ville ha vært alene om å gjennomføre. Her ved grensen mot Russland er Norge på sitt smaleste. Mellom Bøkfjord og Russland er det kun 1580 meter. Også ved bunnen av Jarfjorden lenger bort i kommunen er det kun 2630 meter. Dermed kommer det mer kjente Hellemobotn i Nordland på tredjeplass over Norges smaleste steder.


Ved stien opp fra Hellemobotn har man ikke lenger Norges smaleste sted. Selv med sine 6270 meter mot Sveriges grense så må Hellemobotn se seg grundig slått av to steder i Finnmark. Fra Bøkfjordens bunn er det nemlig kun 1580 meter til Russland. Nr 2 er fra Jarfjorden mot Russland med 2630 meter bredde.

De normale referansene for folk fra andre kanter av landet vil ikke fungere her i Sør- Varanger. At sola står opp fra havet i øst tar det litt tid å venne seg til. Der bølgene treffer de ytterste bitene av Varangerfjorden har du ishavet rett inn fra øst. På motsatt side av fjorden kan man se mot nord over mot Vardø og de ytterste utpostene på Varangerhalvøya. For en søring føles det som å se rett sørover.


Ved utoset av Grense Jakobselv på norsk side kan man skue østover ut på havet. Her er Russland kun en badetur unna. I motsetning til grensen mot Sverige og Finland, som i normale tider trygt kan krysses overalt, overvåkes grensen mot Russland tett. Det går historier om at uheldige laksefiskere som har rodd eller reket seg over grensa har blitt tatt av russerne.

Andre severdigheter når man først befinner seg i Sør- Varanger vil jo være utforskning av Kirkenes by som har midnattsol fra 17.mai - 21.juli. I likhet med flere deler av Øst- Finnmark har man her et flerkulturelt samfunn med både samer, finner og i tillegg et stort innslag av russere. Det er tross alt kort vei til vår stolte nabo i øst. Alle fjell, elver og fiskevann i området vil være spennende turmål. Kjører du bil i området vil jeg anbefale deg et par steder på veien mot Tana.
- Skoltesamisk museum i Neiden eller Varanger samiske museum i Varangerbotn (Varjjat Sami Musea på Nordsamisk). Neiden er forøvrig sjekkpunkt i Finnmarksløpet og har en av de beste lakseelvene i landet. Er du her ved rett tid kan du observere det tradisjonsrike Käpälä- fisket (laksefiske med kastenot) som er enestående av sitt slag.
- I tillegg bør du svinge bort fra hovedveien og ta turen til den idylliske bygda Bugøynes. I Bugøynes kan du få ishavsbadediplom etter et bad på natuskjønne Vestersand. Kanskje med et innlagt badstuebad før dere nyter kongekrabbe og andre lokale retter på den populære Bistroen. Husk å bestille bord her i forkant.


Er du i Øst- Finnmark bør du besøke den idylliske bygda Bugøynes. Mange av de som slo seg ned her var fra Finland. Bugøynes kalles derfor Lille- Finland (Pikku-Suomi). Her finnes det tett, eldre trehusbebyggelse som en av få steder i Finnmark. Bugøynes ble spart da tyskernes brente ned mye av Finnmark mot slutten av 2.verdenskrig.

Polarsirkelen:
Som en kuriositet rundt ytterpunktene kan man jo ta med litt om Polarsirkelen. Her går jo skillet for hvilke områder av jorden som har mørketid og midnattsol. For Norges del har vel de fleste som har passert Saltfjellet tatt en stopp på Polarsirkelsenteret midt oppe langs E6. Skillet til Polarsirkelen ligger faktisk 1,2 km lenger nord og har et eget minnesmerke. Noe vi også finner andre steder langs sirkelen lenger vest.


Her inne ved Raudfjelldalkoia, som er en åpen rastebu i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, har de satt opp en portal som viser passeringen av polarsirkelen.


Også på øya Vikingen i Rødøy kommune markeres polarsirkelen rett utenfor der den forlater det norske fastlandet. Bildet er litt dårlig kvalitet tatt fra seiltur i området. Det er normalt ved passeringen av denne øya at turistene med Hurtigruta og andre fartøy får besøk av Kong Neptun og døpes på høytidlig vis...

Vi vet ikke hvor lenge Koronaen vil holde stand i Norge. Uansett vil jeg anbefale deg å utforske de mange idyller vi har. Kanskje får du lokket med familien til en av ytterpunktene som er beskrevet her. Ta med klær for alle slags forhold, en primus med kokekar, god mat og drikke, et telt eller lavvo, en varm sovepose og et oppblåsbart liggeunderlag, så vil ferien til deg og de du reiser med bli både fleksibel og fantastisk...

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra NorgeTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse