
Kaffen venter i fine omgivelser Foto: Øivind Mollan
Fisketur i Blåfjella- og Skjækerfjella Nasjonalpark
Vandrende i Blåfjella- og Skjækerfjella fikk vi føling på hvor stor og variert nasjonalparken er. Med nesten 2000 km² å boltre oss på, gikk vi gjennom skog, tett kratt, store myrområder, små daler og høyfjell.
Av . Publisert . Sist oppdatert

Sol fra skyfri himmel. Blikkstille vann. Bemerkelsesverdig lite insekt. Hærlige dager på fjellet.

Ikke optimalt for slukfiske under slike forhold Foto: Øivind Mollan

Blikkstille vann i Skjækerfjellene Foto: Øivind Mollan
Hvor hærlig er det ikke å ha god tid på fjellet under slike forhold. Ta frem liggeunderlaget, koke kaffe og følge med på vakene rundt teltplassen. Men kontrasten var stor. Det var ikke slik fjellturen startet.
Faktisk var det en våt start på turen. Det hadde regnet i flere dager, og det var uvanlig mye nedbør i fjellet. Det meste var vått. Marka var våt, skogen var våt og stiene var våte.

Sti eller bekk? Foto: Børge Heggvoll
Vi lurte noen ganger på om vi hadde misset stien og havnet i en bekk. Men oppsatte pinner tydet jo ikke på det. Begrepet blautmyr fikk også en ny dimensjon der vi trasket innover nasjonalparken.

Ikke lett å hoppe fra stein til stein med sekk Foto: Børge Heggvoll
Vått underlag er krevende for fremdriften. Med tung sekk blir det tyngre å gå og til tider utfordrende å krysse elver. Målet er å følge høyderyggene innover fjellet, men et sted må man begynne i lavlandet.

Tåka venter da vi skal opp i lende Foto: Børge Heggvoll
Tåke og vått underlag gjorde det heller ikke lett for oss å finne en egnet teltplass. Med 5-6 varmegrader, kald nordavind og regn ble teltet slått opp tidligere enn antatt. Da er en god sovepose langt nede på maslows behovspyramide. Det hjelper også å vite at været skal snu dagen etter.

Northug fikk fornyet tillit og vi spiste Northug musli, vann, tørrmelk og melkesjokolade til frokost Foto: Børge Heggvoll
Hva med fisket? Fiske er ofte lunefullt på fjellet, men en rød tråd finnes. Kaldt nordavær er ikke optimalt, sønnavind gir fangst. Stabilt vær gir gradvis dårligere fiske, mens væromslag setter fart i bettet. Med væromslag fra kaldt vær og regn til sol neste morgen håpet vi på noe fangst.
Da det begynte å lette fant vi oss en bukt der det vaket voldsomt. Det var fralandsvind, noe som er gunstig da insekter blåses ut på vannet. Dette oppdaget ørreten og det er et hærlig syn når ørreten rolig spiser insekt i overflaten. Man ser ganske enkelt størrelsen når ørreten forsyner seg. De små plasker litt, mens de større bare åpner ganen og sluker i seg. Vi kastet rett i vakene og fikk belønning i panna.

Fisk fanget i denne bukta ble kjapt til fileter Foto: Børge Heggvoll

Uslåelig kombinasjon på fjellet Foto: Børge Heggvoll
Det ble mer fart i fisket etter at gråværet ble avløst av sol. Ørreten var likevel av det kresne slaget her inne i nasjonalparken. I flere vann så det ut til at kobber og rød var den beste kombinasjonen, i andre vann blank og blå. På ingen andre kombinasjoner ble det napp. Av lokalkjente folk fikk vi vite at mark var et sikkerstikk, men vi hadde glemt av duppen i bila..

Mange fine små vann i nasjonalparken Foto: Øivind Mollan

Blank og fin og da logisk at blank og blå var favorittfargen Foto: Øivind Mollan
For å spare vekt regnet vi to ørretmåltider på turen og det ble innfridd. Kvaliteten på ørreten her måler seg helt klart med det beste fra andre nasjonalparker som Børgefjell og Hardangervidda.

Med så gode råvarer trenger vi ikke saus Foto: Børge Heggvoll
En god psykologisk vri kan være å vente med den sluken du har mest tro på hvis fisket er tregt. Ikke spill ut ditt sterkeste kort med en gang. Vent litt og du lever i håpet til triumkortet spilles inn. Det var uaktuelt å bruke det sterkeste kortet på kaldt nordavær i starten av turen. Det hadde rett og slett vært demotiverende. Først ved væromslag ble favorittsluken dratt frem denne gang. Det hugg til, men ørreten fikk seg løs halveis på land. De tre sekundene der den drar ut i vannet igjen er laange sekunder.

Ørreten går ut i vannet igjen og jeg følger nesten etter.. Foto: Børge Heggvoll

Slapper av før kveldsfisket Foto: Børge Heggvoll

Snart starter kveldsfisket Foto: Børge Heggvoll

Vi fant ingen sorte får. Alle ørretene vi fanget var av ypperlig kvalitet Foto: Børge Heggvoll
Av dyreliv så vi 5-6 rypekull og en stor flokk med tamrein. Store rovdyr så vi lite av, men Bjørn hadde faktisk vært på ferde i Roktdalen, som var vårt utgangspunkt for turen, samme dag som vi returnerte.

De fleste snøfonner er trygge å spasere over på denne årstiden Foto: Øivind Mollan

Kan bli mye multer senere i sommer, men det er visst en overvekt av hannblomster i Trøndelag Foto: Øivind Mollan
På hjemturen var terrenget heldigvis mindre vått. Et par dager med sol gjør heldigvis livet enklere for den glade vandrer. Vi fikk et godt inntrykk av nasjonalparken og feiret det med et par hopp og sprett.

Hopp til ære for nasjonalparken Foto: Børge Heggvoll

Og sprett til ære for nasjonalparken Foto: Øivind Mollan

Vel tilbake til turens utgangspunkt Foto: Øivind Mollan
PS: Hvis du liker å ha fjellet for deg selv er denne parken noe for deg. Vi så to personer på en hel helg etter å ha vært innom uttallige steder. God tur!
Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.