I valg av snelle har man hovedsakelig 3 valg når det gjelder type. Det finnes sneller i følgende 3 kategorier; Multiplikatorsneller, åpne haspelsneller og lukkede haspelsneller. Førstnevnte oppfattes vel blant fiskere som et høykvalitetssymbol, og brukes av folk som er opptatt av kvalitet og gjerne vil "briefe" med at de har det beste utstyret. I motsatt ende finner vi de lukkede haspelsnellene som i visse fiskekretser har et dårlig rykte. I slike forum kan man bli betegnet som nybegynner med sitt snoopy- utstyr. Midt imellom disse kommer de åpne haspelsnellene som har litt fra begge kanter og som foretrekkes av de aller fleste fiskere.


Multiplikatorsnellen eller Ambasadør som denne typen heter kan fange fin ørret.

På bildet ses en av de virkelige klassikerne blant disse snellene. En ambassadeur- snelle slik alle de gode gamle turfolkene hadde. Mange kjenner kanskje den svarte typen best. Uansett farge er disse snellene gode. Men det må gjøres oppmerksom på at det kreves en del trening for å mestre kastet bra. I startfasen må du regne med mye floking og bytting av nylon. Etter hvert derimot blir du mer og mer glad i denne klassikeren. Bør velges av den ivrige fiskeren som aldri gir opp og som er opptatt av det beste. En ambassadeur har du livet ut sier gamlekara, og prisen er også deretter.

Åpen haspelsnelle:
Disse kan kjøpes for en veldig billig penge og gir lange kast. En bakdel kan være at de alltid må trakteres med 2 hender, noe som ikke alltid er positivt ved fiske rundt buskas og fra trengte posisjoner. Uansett et godt kjøp for både nybegynnere og erfarne fiskere. Billige sneller på tilbud kan også være bra.

Lukket haspelsnelle:
Denne typen sneller er sterkt undervurdert. I bruk er de de enkleste av alle, og det gir lange og presise kast. Men det finnes mange produsenter med alt fra elendige til utrolig bra sneller. Kjøper du en for 100 kroner på OBS kan du ikke vente annet enn elendighet, mens en virkelig god snelle er perfekt. Variasjonene er store og det kan lønne seg og velge et annerkjent merke; f.eks. ABU. De lukkede snellene er skapt for nybegynnere, og man trenger som den eneste snellen ikke å gjøre noe under kastet. Alt går av seg selv og presisjonen skiller denne typen fra de åpne haspelsnellene. En god lukketsnelle er et meget godt kjøp! Bakdelen er at bytte av spole ikke er mulig og dermed blir nylonskifte en møysommelig prosess.

Fiskesene:
Dette er en evig avveining mellom styrke og kastelengde. Tynne snører gir lange kast og motsatt. Nyheten de siste årene er hovedsakelig Fireline og beslektede typer som har slitesterk snøre som er utrolig tynt. Man kan bruke 0,12 tykkelse til å dra opp fisk på flere kilo. Problemet med fireline er prisen, og at det veldig raskt blir flisete.
Fireline gir lange kast, og må prøves hvis du aldri har prøvd det før. Konklusjonene får så bli på bakgrunn av din egen erfaring.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra utstyrTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse