Min slukboks er bygd opp med erfaring fra fjellfiske etter ørret rundt i hele Norge. Det endelige valget er til en hver tid bestemt av lysforhold, fiskestørrelse, temperatur og humør. Magefølelsen skal man ikke undervurdere, men mest sannsynlig finner vi subjektive meninger som ikke holder mål i envher fisker sin slukboks.


Ørret tatt på noe i den hemmelige slukboksen...

Spinnere: Spinnere er viktige særlig når det gjelder å lure de små fiskene. I vann med ørret under 3 hekto er spinnere uten konkurranse om man ser bort fra meitemark eller flue. På de helt små fiskene bruker jeg små Vibrax spinnere (1 i kobber og en blank), og en Panther Martin svart med gule prikker. Dermed har jeg dekket 2 - 3 spinnere som har en fast plass i min slukboks. I tillegg kommer Abu- droppen som jeg bruker på større fisk. Helst i størrelse 12 gram; 1 skal være i fargene kobber og rød, og en skal være i blank med blandede farger(blå rød). Sistnevnte er et godt valg når det er tidlig på sesongen. Totalt er derfor 4 - 5 spinnere fast i min slukboks.

Skjesluker: Da min far ga meg mine første leksjoner i fiskets kunst ble det banket inn at Sølvkroken Spesial helst i fargen kobber og rød størrelse 12 gram var best. Han brukte også de andre slukene i Spesialserien men stort sett alltid i størrelse 12 gram. Lillauren er for meg en god nr. 2 i denne serien. Etterhvert som leksjonene ble satt ut i livet har jeg funnet ut at min far nok kunne sine saker. 12 gram må det være. Mindre sluker har jeg ikke så mye troen på. Da kan man gjerne fiske med spinnere etter mitt skjønn. Når det gjelder fargen bruker jeg flere. Kobber og rød er sammen med den i blå med svarte prikker en klar favoritt, men jeg bruker også den blanke med røde prikker mye. Lillauren er og i samme kategori og er like god. Totalt har jeg alltid minst en av hver av de 3 slukene. Dermed er jeg oppe i 8 sluker/ spinnere.

Sildesluker:Den neste favoritten har de siste 2 årene fått mer og mer anseelse fra meg. Den heter Herring Jig og er vel strengt tatt egentlig beregnet til sjøfiske, men jeg kan rett og slett ikke få fullrost denne nok. Vekt; 12 eller 18 gram er perfekt og gir lange presise kast. En annen fordel med denne sluken og alle andre i samme serie er krokene. De er så skarpe at fisken aldri glipper. Dette har ført til at jeg før sesongen kjøper meg slike kroker og fester på alle slukene mine. Dette gjør landingen av fisk mer sikker. Jeg har alltid minst 2 Herring Jig i fargene svart/blank/rødi slukboksen, og dette har etterhvert blitt en sikker vinner tidlig på året. I tillegg har jeg også noen supplerende sildesluker i alle størrelser mellom 12 og 30 gram. Er det storfisk i nærheten vet jeg av erfaring at slike tunge avlange sluker med lokkende gange kan lure selv den slueste bestefarørret. Av disse vil jeg anbefale enten Møresilda i kobber og rød eller Viking Herring i sort og blank, og Salamander kobber og rød. Sistnevnte kan fiskes saktere og likevel holde seg i overflaten. En underkjent egenskap som vil være viktig mange ganger.

Mark og søkke: Dette er alltid på plass. Særlig er det effektivt de få gangene i året jeg klarer å være oppe hele natta. Om morgenen siger alle vannenes store fisker inn mot land. Og da gjelder det å ha ei forlokkende "markklyse" på plass ved fiskens vandrestrekning. Markkroken som er stor i størrelse festes 20 - 100 centimeter fra søkket.

Dupp: Jeg bruker helst den lange kasteduppen. Disse sikrer lange presise kast og er enkle i bruk. Problemet her bør man være oppmerksom på. Snøret mellom duppen og kroken blir fort slitt, og jeg har mange ganger mistet turens største ved ikke å bytte denne meterlange snørebiten.

Fluer: Fluer her er ment brukt som opphenger eller i forbindelse med dupp. Ikke til fluestang. Jeg bruker ofte flue som en opphenger ca 20 - 60 cm. foran sluken. Dette gir et inntrykk av at sluken jager et bytte. Ørreten ser uttil å like denne jakten og sier ofte ja takk til både fluen og sluken. Ved et besøk på en av mine favorittvann hadde jeg følgende opplevelse:

Jeg hadde vært ved vannet i en og en halv time, og prøvd alle sikre steder med alle mine sluker og spinnere da jeg foran en Sølvkroken Spesial 12g. i kobber og rød, festet den velkjente flua; telemarkskongen. På det første kastet satt den. En herlig fjellørret på rundt kiloen. Rett etter bet nok en fisk på. Denne gang på flua. Nok et bevis på at ørreten er selektiv. Den er sulten på ulike agn til ulike tider.

Telemarkskongen er derfor fast i min slukboks sammen med en del andre klassiske ørretfluer/oterfluer som også fungerer like bra. Presiserer igjen at dette er for fiske med slukstang. Er ikke så veldig sofistikert i den retning bortsett fra at jeg har en generell regel om at fluen i farger bør skille seg litt ut fra sluken man fisker med. Det er forsåvidt heller ingenting i veien for å henge på flere enn 1 opphengerflue før sluken. Er det røye man fisker etter kan man godt ha sluken først og så en flue hengende 20-30 cm bak.

Andre sluker/ spinnere har vist seg å ikke være verdig en plass på denne listen. De lever stort sett sitt eget liv nede i slukboksen og blir sjelden brukt.

Den totale listen min blir dermed slik (antallet tilpasses etter hvor mange sluker jeg vanligvis sliter). Jeg har alltid med nok av hver. En praksis innført etter smertelige erfaringer med å slite den eneste sluken som akkurat i dag er god.

En stk hemmelig sluk - sikkerstikket
Vibrax- spinner str: 2, kobber.
Vibrax- spinner str: 2 eller 3, blank.
Panther Martin 6 gram, svart med gule prikker.
Lillauren/Sølvkroken Spesial 12 gram. Kobber og rød.
Sølvkroken Spesial 12 gram. Blå med prikker.
Sølvkroken Spesial 12 gram. Blank med røde prikker.
Herring Jig 12 eller 16 gram. Svart, Blank og Rød.
Møresilda i kobber og rød. Vekt 16 - 30 gram.
Viking Herring i blank og sort. Vekt 16 -30 gram
Salamander kobber og rød. Vekt 16-22 gram
Markkroker og søkke
Tung kastedupp
Fluer: Telemarkskongen, March Brown, Zulu Silver alle beregnet i kombinasjon med sluk.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.



-


Relaterte artikler fra fisketips



Tilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse