Fiske i børgefjell med stor ørret
Et slikt ørretfiske drømmer mange om å oppleve i Børgefjell. Selv i steinura høyt oppe kan storfisken lure. Trykk her for å gå til turbeskrivelsen der Bjørn fikk denne

Innfallsporter
Det er bare å se litt på kartet så ser du de naturlige inngangene. Her min subjektive betraktning over noen av de. Overskriftene er også linker til turbeskrivelser der vi har benyttet innfartene inn eller ut på turen:

- Fra sør: Med båt over Store Namsvatn: Da jeg tok båten på 90- tallet var det Kurt Vollmo som kjørte over Namsvatnet sommerstid. Jeg vet han drev på enda i 2020. En slik båtreise oser av forventning. Med på reisen er gjerne flere reisende med en stor sekk med en sammenpakket fiskestang stikkende ut på toppen. Hvem vet hva hver og en vil oppleve på sitt lille fjelleventyr. Man kan velge å hoppe av flere steder. Den mest populære vil være å bli med bort til Storelva der både Jengelvassdraget og Virmaelva renner ut i Store Namsvatn. Fotturen opp Jengelvassdraget er av klassikerne i Børgefjell. Et annet alternativ er å hoppe av der Orrvassdalen begynner. Inne ved Orrvatnet kan man leie en hytte av Røyrvik fjellstyre. De har også hytte der båtruten starter ved Småbåthavna, og en egen enkelt åpen bu inne ved Storelva (Viermahytta).

Å følge Jengelvassdraget fra Namsvatnet og inn i Børgefjell Nasjonalpark er en klassiker.
Å følge Jengelvassdraget er en av klassikerne i Børgefjell. Vakker reise hele veien på sin ferd fra sine kilder til det renner ut i Store Namsvatn. Det fremstår nesten likt i dag som på 1970- tallet da dette bildet er tatt. Foto: Bjørn Erik Paasche

- Fra øst: Langs Stekenjokkvegen: Her finnes det flere innfallsårer. Langs Stekenjokkveien er det en vakker natur, og i Sverige kalles denne offisielt for vildmarksvägen. Med EU- midler og storsatsning på turisme kan man faktisk her nyte fjellet fra bilvinduet. Les mer her på vildmarksvägen sine offisielle sider. Er du skadet, sliten eller for dårlig form til en tur helt inn i Børgefjell vil jeg faktisk anbefale denne kjøreturen for en skikkelig fjellfølelse fra bilvinduet. Hele området her langst Stekenjokkvegen er et rikt fjellområde. Vakkert og variert. Med fjellrev (der svenskene har flere matestasjoner). Det øvrige plante- og fuglelivet er rikt, med mange av våre store rovfugler representert. Det vil ta deg minimum et par timer å rusle bort til norsk side. Fordelen er at du allerede er i høgfjellet. Du kan dermed velge å gå inn en av dalene til de tre langstrakte vannene Ranseren i nord, Saksenvatnet i midten (Saksin), eller Jetnam i sør. Lenger sør finnes og innsjøen Sipmek som deles mellom Sverige og Norge. Hit inn er det noe krevende terreng, men relativt kort fra bilveien.
- Fra vest: Inn Simsskardet fra Fiplingdalen: For deg som søker deg til topps på Børgefjell sin dronning Kvigtind vil jeg anbefale denne veien. Du tar av fra E6 inn Fiplingdalen og parkerer ikke så langt fra Børgefjellskolen som er en leirskole. Legg merke til det krystallklare vannet i Fiplingelva når du krysser den. Et fjellhjerte banker av sånt.
- Fra sørvest: Fra Smalåsen til Namskroken mot Bleikarvatnet eller Jengelskardvatnet: Selv har jeg ikke gått inn fra Smalåsen som ligger i skogsterreng, men har gått deler av denne ruten på min Norge på langs ferd. Da gikk jeg langs Jengelvassdraget - Bleikaren og videre krysning av elva Namsen ved Helvetesfossen før ferden gikk opp på Steinfjellet i retning Skorovatn og Lindesnes.
- Fra sør: Inngang ved svenskegrensa ved Vallervatnet: Med noen timers mars langs grensa kan du her komme deg inn i Nasjonalparken etter knappe to timer. Derfra er det nye to timer før du er på indre enden av Orrvatnet. Her oser det av historie. Både spennende episoder der motstandsfolk lå i leir under 2.verdenskrig og utallige jakt og fiskehistorier. Samene har også mye aktivitet her i perioder av året.
- Fra vest: Tomasvatn: Av de mest brukte rutene inn i fjellet. Årsaken er at i enden av stien ligger Jengelhytta som Grane og Vefsn Jeger og fiskeforeninger har her inne. Oppstarten er bare en kort avstikker fra E6 ved Majavatn. Det er alltid et flott skue når Jengelvassdraget åpner seg. Om du bor i hytten eller ei. Området er et typisk base-camp område for telting og lavvo. Bakdelen vil selvsagt være at i høysesongen kan det være noe folksomt her i hjertet av Børgefjell.
- Fra nord: Fra Sørgård i Susendalen: Her kan man enten følge stien øst eller vest for elva Litle Susna. Holder du deg på vestsiden her vil du kunne ha den åpne plankebua Båttjønnhytta som mål. Her gikk vi inn en gang i typiske lirypeterreng. Men da vi kom frem var selvsagt hytta opptatt. Selv om de som okkuperte hytta var særdeles trivelige folk fra Mosjøen, så var teltet eneste løsning for oss der i skumringen. I vannene her har du flott stekefisk, og relativt kort vei videre inn mot Kvigtind, Simskarvatnet eller Måsskardvatnet. Vil du trekke innover mot Kjukkelvatnet og de sentrale delene er det herfra svært flott fjellterreng å gå i. Med snøflekkene mot Kvigtind som bakteppe her vil du ha makeløse dager stort sett helt for deg selv.
- Fra nord: Over Susenfjellet: Her er det også mulig å gå for de spreke. Da får man flere høydemeter, men også god utsikt både nordover og sørover tidlig på turen. Utfordringen er at du lander på Tiplingene. Enten må du gå nordvest for Tiplingan, eller mellom Tiplingvatnene til Statskoghytta her og lenger nedstrøms til broen over elva.
- Fra nord: Fra parkeringsplassen ved Oksvollen nesten innerst i Susendalen Etter en drøy time er du over den første fjellryggen. Med klarvær vil du nå få de første blikkene vestover Tiplingdalen med den majestetiske Kvigtind i horisonten. Det er ikke den villmarksjel som unngår å få et brus i bringen av det synet. Et par timer til så er du ved broen over Tiplingelva mellom de to Tiplingvannene. Derfra starter det virkelige Børgefjell. Her kan du bli og fiske langs elva og Vestre Tiplingen eller strekke opp i høgfjellet og bort fra mygghordene i bjørkeskogen.
- Fra Nordøst: Fra innersti Susendalen ved Harvasstua. Her kan du følge grensa sørover mot Fremstvatnet, Rapestinden og derfra mot Rotnan, eller ned mot Ranserdalen. For de som har lest boka til Monsen om Børgefjell har det jo gått stor fisk i Fremstvatnet i gamle dager. Hvem vet hva som svømmer der i dag?

Fiskekort
Fiskekort kan du kjøpe stort sett overalt rundt parken i tettstedene. Nå er det enkleste å benytte inatur.no. Det finnes et eget Børgefjellkort dersom du tenker å bevege deg på kryss av fylkesgrenser. Hvis du kun skal i en av kommunene kjøper du kommunekort osv. For de nordlige delene.(Nordland Fylke), er det mulig å kjøpe "Nord-Norge-kortet".

Har du tenkt deg på svensk side å fiske anbefaler vi at du kjøper et fiskekort. Utstyr og fangst blir beslaglagt om du blir tatt der. Går du inn fra Stekenjokkveien (bilveien som strekker seg nordover langs grensen og nasjonalparken på svensk side) vil nærmeste tettsted for kjøp av fiskekort være: "Hotell Fjällfjället" (god fantasi ndg. navn svenskene). Det ligger ved tettstedet Klimpfjäll rett øst for Stekenjokk. Alternativt på inatur.se.

Snørapport og vær- og føreopplysninger
Dette er et viktig tema. Enten du er på senvinteren og vil vite isdybde, snøforhold etc, eller er på sensommeren og vil vite om isen er gått på vannene. Her inne kan vinteren vare lenge. Et godt tips kan være å ringe eller eposte Statskog sitt kontor i Hattfjelldal. I skrivende stund er det den trivelige Per A. Lorentzen som holder til her. Når du leser dette kan det hende han har sluttet. Samme sted kan du også spørre deg for om du vil leie Statskoghytta ved Vestre Tiplingen. Dette er egentlig en oppsynshytte som ikke leies ut. Men i perioder den ikke brukes er det mulig likevel. Husk å ta kontakt i god tid. Denne hytta har også båt i Vestre Tiplingen.

Hytter og broer
Fotturer i Børgefjell krever sitt av et villmarksmenneske. Her er det lite tilrettelegging i form av hytter, broer og mobildekning. Ta med at været til tider kan være svært krevende selv midt på sommeren. Det setter større lit til din vurdering av egen form, utstyr og naturforhold. Mestrer du livet her inne gir det magiske minner for deg og turfølget.

- Båttjønnhytta ligger ved det lille vannet Båttjønna. Båttjønnhytta er en åpen plankebu for maks 3 personer. Normalt noe ved her, men jeg vet ikke om noen garanterer for dette.
- Jengelhytta ved Jengelvatnet disponeres av Grane og Vefsn Jeger og fiskeforening på deling. Egentlig er denne kun for medlemmer, men av og til kan det være åpent også for andre med kontakter. Ta kontakt med disse via et live google-søk. Jeg antar de bytter kontaktpersoner med årene. Er det krise og du er her utenom sesong kan det ytre rommet benyttes som nødstoppested da det normalt står åpent. Jeg tør imidlertid ikke gå god for at det alltid vil være sånn.
- Ranserbua som er den ene av hyttene oppe i Ranserdalen. Den andre er mer moderne og er privat samehytte. Ranserhytta ligger ca 3 km oppstrøms innsjøen Ranseren opp langs Ranserelva. Det er en åpen plankebu det til nød går an å være tre-fire personer i. Den står åpen. Det er normalt vedlager her, alternativt kan gamle brukte reingjerdepåler i nærområdet benyttes til ved.

I Ranserbua er minner fra mang en fisker og jeger risset inn der den står langs Ranserelva i Børgefjell Nasjonalpark
Reingjeterbua, Ranserbua og utedassen langs Ranserelva i Børgefjell Nasjonalpark(

- Viermahytta ved utløpet i store Namsvatn står åpen i sommersesongen. Under jakta leies den ut til jegere, forøvrig står den låst. Det er Røyrvik fjellstyre som disponerer denne enkle hytten.
- Orrvasshytta som ligger ved Orrvatnet og som disponeres av Røyrvik fjellstyre kan leies ved avtale på forhånd. - Øvrige hytter: Er private. De fleste av buene som ligger i selve Nasjonalparken tilhører samene og er låst.
- Broer. Det er broer i innfallsårene. Ved utløpet av Storelva mot Store Namsvatn og over Tiplingelva mellom vannene. Forøvrig må du klare deg selv ved å vurdere forholdene. Her vil folk ha ulik vurdering av hva som er trygt. Derfor gis ingen råd utover å være varsom i de store vassdragene, spesielt ved høy vannføring. Velg deg vadesteder på grunne og brede partier av elven. Ikke i strie strømmer.

Det er viktig at vi fjellfanter forlater parken i den stand vi fant den. Tomme mark eller hermetikkbokser tas med tilbake. Det gjelder for alt av emballasje, søpper, turutstyr du har dratt med deg inn. Både før, under og etter turen: Husk å sett pris på det litt ville preget denne parken tross alt har. Både i vær og manglende tilrettelegging gir den oss opplevelser det er få forunt å oppleve. God tur!

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra BørgefjellTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse