Ikke legg fisken oppå, men under myra

Artikkelen ble skrevet etter tips fra Terje Hansen, Trondheim. Etter at han hadde lest en artikkel i forskningstidsskriftet Gemini (som omhandlet dette temaet), la han inn et innlegg/ spørsmål på vårt forum. For å få et bedre innblikk i temaet tok vi kontakt med Bjørn E. Christensen som sammen med andre forsker på dette ved Sintef og Nobipol.

Hvorfor bevare fisken i myra?
Det er ikke bare pga. temperaraturen at fisken bør legges i myra. Men myra inneholder også noen stoffer som alene eller i kombinasjon gjør at fisken holder seg. Torvmyr ser rett og slett ut til å kunne konkurrere med fryser'n. Arkeologiske utgravninger viser at vikingene konserverte matvarer i torvmyra. De brukte også torv i drikkevannet for at det skulle holde seg friskt under seilaser. Forskerne ved Institutt for bioteknologi ved NTNU har forsket på disse urgamle metodene for konservering av matvarer, og forsøkene slår fast at vikingenes metode er fullt gangbar; fisk som oppbevares i torvmyr blir ikke fordervet.

Metoden kan representere et interessant alternativ til nedfrysing, og nedenfor er svarene forsker Bjørn E. Christensen ga på våre spørsmål:

Skal man pakke fisken inn i plastpose før man graver den ned i torva?
- Nei tvert i mot. Det er viktig at det er direkte kontakt med fiskeskinnet og mosen. Ellers virker den ikke konserverende.

Er det noen forskjell om fisken er behandlet eller ikke før oppbevaring?
- Det vet vi ikke, men urenset fisk har den fordelen at mikroorganismer ikke så lett kommer inn i fisken utenfra. Vi kan uansett ikke hindre forråtning som starter i tarmfloraen, og ved rensing/sløying er det jo lett at denne kommer i kontakt med fiskekjøttet.

Skal man lete etter spesielle myr-/torvtyper?
- Det må være moser av slekten Sphagnum, det sies at rød torvmose virker best uten at jeg kan gå god for dette.

Skal torven være fuktig/tørr?
- Vi har ikke gjort slike forsøk, men det er nok fordelaktig å holde den fuktig for best mulig kontakt med mose/torv

Hvor dypt skal man grave den ned?
- Det viktigste er trolig at fisken til enhver tid er helt dekket av fuktig mose/torv.

Hvor lenge kan fisken ligge i myra?
- Vi har ikke gjort forsøk med spisbar fisk, kun små akvariefisk (for enkelhets skyld). Vi er derimot svært interresert i å lære om andres erfaringer her.

Dermed skulle det vel være klart. Oppbevar fisken i myra, og ikke pakk den inn i plast først! God tur og vel bekomme.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra turmatens verdenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse