Tips til kjøp og bruk av lavvo i tekst og kommentarer
Har du en lavvu eller går i tanker om å skaffe deg en er det en del forhold du bør ta stilling til.
Av . Publisert . Sist oppdatert

Går du i tanker om å skaffe deg en lavvo? Først og fremst vil en investering i en lavvo gjøre turlivet til en helt ny opplevelse. Er du på vennetur med en slik vil trivselen stige betraktelig. I all slags vær unntatt sterk vind fungerer en god lavvu utmerket. Man holder varmen med bål og innsektene borte med røyk. Med gode rutiner for lufting vil ikke røyken være til sjenanse for folk som bruker den. Rett og slett perfekt for sosialt samvær på fjellet og i skogen.
Hvilket merke?
Det finnes flere merker ute på markedet, og kvaliteten varierer fra veldig bra til elendig. Vi er av den oppfatning at skal du kjøpe en lavvu bør du gå etter kvalitet, og ingenting annet. Tar også med at denne artikkelen ble skrevet i 2003 og at endringer i produktkvalitet kan ha skjedd etter denne tid.
Men dette målet kommer som regel i konflikt med antall kilo den veier. Alle som går på tur vil jo prøve å begrense vekten. De letteste lavvuene veier ikke mer enn 3-4 kilo, som for eksempel de av merket Frisport (hjemmeside Frisport). Denne vekten er jo omtrent det samme som på et standard 3- manns fjelltelt, og klart og foretrekke. Det man her må ta i betraktning er at med en slik vekt er det noe som går tapt. Vi har prøvd f.eks Frisport sine lavvu'er og i skikkelig ruskevær har vi opplevd at sømmene har røket.
Av den grunn mener vi helt klart at du bør holde deg unna de virkelige lettvektslavvoene hvis du ikke vet at du kun vil bruke den under brukbare forhold.
En lavvu som etter våre betraktninger holder fullt mål er de fra Finnmarksfirmaet; Venor (hjemmeside Venor). En 4- mannslavvu derfra har en omkrets på 4,80, vekt på 8 kilo og fås til rundt 6000 kroner. Et virkelig godt kjøp som du kan være 100% godt fornøyd med. Venor er også det mest annerkjente merket på markedet.
Hvilken størrelse ?
Når du skal kjøpe en lavvo vil du garantert støte borti spørsmålet om størrelse. Husk; en 4- mannslavvo har plass til 10-15 personer for bålkos, og opp til 8 soveplasser. Ved å sammenligne betegnelsene 4- manns, mellom telt og lavvo skjønner du at det ikke hører hjemme. I et 3- manns telt er det nesten ikke plass til 3 personer på en skikkelig fjelltur. Med et slikt antall må alle skifte sovestilling i kor skal det fungere. En lavvo har den motsatte virkeligheten. Her er det plass til flere enn anslått. Er du i tvil bør du altså gå ned i størrelse. En 4- manns er kjempestor, og har mer enn nok plass for deg og dine turkompiser.
Et annet merke du kan velge er Helsport (hjemmeside Helsport). De leverer kvalitetslavvuer til en billig penge. Nedenfor er et bilde av typen "Tana". Bakdelen med denne er høy vekt, men med fordeler med kompresjonstrekk som minsker volumet.
Andre kvalifikasjoner?
En lavvu har ikke helt idell form under sterk vind. Lavvo'en du skal kjøpe bør derfor ha en mulighet for å senke høyden på en eller annen måte. F. eks ved å ta av en stangdel og brette inn den nederste delen av duken.Du bør ha hemper for å feste klessnorer i innvendig. Klestørken er dermed reddet, og når det gjelder dette har lavvoen klare fordeler fremfor telt. Både når det gjelder størrelse, og at man slipper det fuktige klimaet som kjennetegner teltlivet.
Det bør følge med skjøtedeler som du kan bruke til eventuelle reperasjoner.
Det må (og er som regel alltid med) ha en topphette du kan ta av og på som det måtte passe deg.
Ved fyring av bål skal alltid veden legges i flukt med åpningen. Altså på langs med åpningen. Dette sikrer optimal lufting.
Ikke sett opp lavvuen slik at den ligger nede i et vindstille søkk. Med en slik plassering blir ikke luftingen optimal ved bålfyring.
Bunntrekk er tilleggsutstyr på de fleste lavvuer. Noen presenninger kan gjøre samme nytten, og kan også brukes til andre formål, men over tid kan nok en bunnduk være verdt pengene likevel. Ellers kan man selv lage seg egne patenter på det meste av ekstrautstyret som er i salg, som f.eks kaffeknekter etc.
Kanaler nede ved bakken. Dette sikrer at røyken stiger jevnt opp. Lavvuen bør plasseres slik at vind ikke kommer inn gjennom hullet i toppen. Bruk topphetta for å sikre dette.

Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.