I slikt vær holder ikke gore- tex deg tørr!

Fordelen med gore- tex, triple-point og andre merker er at det er turklær som er vanntette og pustende. Dette er derimot en sannhet med modifikasjoner. Gore- tex er ikke vanntett, men det holder deg tørr, og skal du ha noe som er 100 % pustende bør du gå naken.

Gore- tex er det plagget som er nærmest i å oppfylle kombinasjonen av disse 2 umulige kriteriene. I tillegg er plagget veldig lett, og tørker raskt. En annen fordel er at det er fullstendig myggtett og stort sett har luftemuligheter under armene.

Spørsmålet du skal stille deg er hvilke turer du skal ut på. Gore- tex'ens egenskaper kommer best til nytte for turfolk som beveger seg mye i værharde omgivelser. Er du kun ute i fint vær og på korte turer har du ingen bruk for gore- tex klær. Vanlige lette overtrekksdresser puster bedre enn gore- tex dressen, og med et ekstra regnsett i sekken skulle du være kledd for alt slags føre. Etter hvert som lengden på turen øker blir Gore- tex et klarere og klarere valg. Ved å ha et gore- tex sett trenger du ikke ta med deg andre utenpåklær. Klærne tørker i teltet eller mens du går i dem, og du blir ikke søkkvåt når du er ute i regnet. Man sparer altså plass og vekt i sekken, og slipper problemet med kalde og søkkvåte klær. Det er et stort pluss som ikke kan omtales nok.

Hva med andre liknende klær?
I denne kategorien kommer ulike typer villmarksbekledning til en prislapp fra 1000 og oppover. Ofte laget i stoff produsentene har funnet på navnet på selv, og som skal være vanntette og pustende. Vår erfaring sier oss at disse ikke er verdt pengene. Skal du først investere så mye penger kan du like gjerne leve på vann og brød i en måned og ta deg råd til en skikkelig gore- tex- dress. Det vil være en bedre investering. Argumentasjonen her må ses i lys av behovet som beskrevet i avsnittet over. Er du på hyttetur og skal sitte foran hytta, og gå til vedskjulet et par ganger i løpet av kvelden så vil en slik bekledning være like bra som gore- tex, men i bevegelse og gjerne med sekk på ryggen kommer svakhetene raskt frem.

Vi oppsummerer dette slik; "Den perfekte bekledning finnes ikke. Å holde seg tørr, samtidig som man er i bevegelse under ruskevær er umulig. Enten presser svetten seg på innenfra, eller regnet gjør det utenfra. Resultatet er det samme. Du blir våt. Idealet er derfor å bytte klær etter hvert som været og bevegelsen skifter. Dette er uten tvil det beste, men desverre fysisk umulig på lange turer. Markedets beste produkt til slikt behov er i dag gore- tex eller tripple- point, men prisen er høy. Er du villig til å betale den?"

Har du bestemt deg for Gore- tex: Her er våre anbefalinger for robust bruk i norsk natur:
Kjøp 3- lags gore tex! Ingen mellomløsninger. Kjøp klær uten innerfor (nettingfor er OK). Test klærne godt på butikken før du kjøper!

På denne siden kan du finne tips om behandling av Gore- tex klær.

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra utstyrTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse