På fisketur i Snåsafjellene
I Snåsafjellene ligger Blåfjella- og Skjækerfjella nasjonalpark. Et fantastisk område for fiske- og friluftsliv som kan måle seg med andre og mer kjente nasjonalparker i landet. Denne gang satte hard nordavind oss på prøve.
Av . Publisert . Sist oppdatert

Stor vannføring gjorde det utfordrende å krysse elver. Robert har funnet et egnet sted.
På utstyrsfronten denne gang skulle jeg teste Berkleys nye type fiskesene Nanofil Uni-Filament. Denne skal ifølge reklamen inneha de beste egenskapene fra monofilament (nylon) og multifilament (fireline) som lange kast, høy styrke og god føling med sluken. Jeg kjøpte 0,16 mm og ble positivt overrasket over kastelengden. Sena er utrolig glatt og du får noen meter ekstra. Men jeg hadde negativ erfaring med bruddstyrken. Under fiske kom jeg tilfeldigvis borti et tre og sena gikk tvers av. Det hadde ikke hendt med monofilament. Uni-Filament er sårbar for rift og kutt og i grunne vann med steinbunn fisket jeg derfor med monofilament. Sena er også i overkant dyr.
Tips: Ha to sneller i fiskeveska med henholdsvis unifilament og monofilament og bruk unifilament der det er trygt.
Unifilament kan ikke brukes ukritisk
I nasjonalparken var overskyet, lett regn og kald og hard nordavind beholdningen, selv om yr.no noen dager tidligere meldte lettskyet. Det er ofte store lokale variasjoner når det gjelder fiske, men hard nordavind er en universal negativ faktor. Da vinden stilnet noe på kvelden klarte vi å dra i land noen ørreter i et mindre vann og vi var ikke sene med å få de på stekepanna. Foruten topp kvalitet var ørretene fra dette området veldig brede over ryggen - hørte jeg gourmetmåltid?
Robert disket opp med mange lekre retter på stormkjøkkenet.
Ørreten ble enda bedre da vi badet den i Sjalottløk.
Nordavinden fortsatte neste dag med resultatløst morgenfiske. Mange sluker ble prøvd men ingen fast fisk. Fisket rett, rykkvis, høyt og lavt men alt virket helt dødt. Selv stor og feit mark fra lavlandet fikk sprelle fritt i vannet. Vi bestemte oss derfor for å gå en tur til et annet vann uten at dette hjalp på fiskelykken.
Mange fargerike insekter i parken.
På vei tilbake til teltplassen fikk vi øye på en annen fjellvandrer i rask gange mot samme fjellvann. Det virket som om vedkommende hadde det travelt - og det med rette.. Det viste seg etterpå å være en dreven fisker - læreren på sportsfiskelandslinja i Grong, Christer Rognerud. Nordavinden hadde stilnet, sola var i ferd med å bryte frem fra skydekket og det var et væromslag på gang.
Christer visste nøyaktiv hva dette innebar og gikk sporenstreks til den beste fiskeplassen, kastet til grunna der ørreten var på vei med den rette redskapen (blank møresild) og dro inn to ørreter på de første kastene. Snakk om å anvende lokalkunnskapen effektivt!
Christer med to pene ørreter - den største på 1250 gram.
Det ble et kortvarig solgløtt og skyer og kald nordavind overtok. Vi ble stående å kaste mot grunna i flere timer men alt ble helt dødt igjen. Jeg satset på at ørreten ville sige inn mot land mot kveld og natt men det virket ikke slik denne gang. Ingen vak - intet liv. Bare kald nordavind.
I og med at Christer fikk de største ørretene og at han og kompisene var noen hyggelige fyrer er det bare rett og rimelig at vi reklamerer litt for Norske naturopplevelser som eies og drives av Christer. Ler mer på Norske naturopplevelser.
Blåfjella og Skjækerfjella nasjonalpark er en av de større nasjonalparkene i Norge og et fantastisk område for både tur- og fiskeinteresserte. Les mer her. God tur :)

Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.