Nuvsvåg - billedskjønn og alpin natur som sjelden forbindes med Finnmark

Nuvsvåg ligger i Loppa kommune helt sørvest i Finnmark. Her ligger den mektige Øksfjordjøkelen - Norges 9 største i utstrekning. Det skulle bare mangle at ikke Troms med sine mange isbreer og tusenvis av kvasse tinder kunne dele noe av herligheten med sin storebror i nord.


Utsikt inn en av sidedalene i retning Øksfjordjøkelen (foto: Thomas Tørriseng)

En av fjordene rundt isbreen heter altså Nuvsvåg. En ukjent perle vi sammen med tropevarmen var så heldige å komme til.


Utsikt vestover fra fjelltoppen Kollaren

Som vanlig er tiden knapp. Vi så toppene friste i alle retninger, seien spratt om kapp på fjorden og Lopphavet lokket i det fjerne. Da bryllupsvertene var rause med både mat og drikke måtte vi velge fjellturen. Toppen Kollaren var et bra turmål sånn dagen derpå. 954 meter rett opp fra fjæresteinene.


Opp og frem skal vi


Utsikt over de indre delene av Lopphavet mot villmarksparadiset Sørøya

For en kontrast mot Finnmarks viddeland lenger øst. Her kunne vi formelig se for oss vintervinden pløye bølger inn fra de arkiske hav og inn Lopphavet. Mang en fisker har nok trukket lettelsens sukk når Nuvsvåg åpenbarte sin bårefrie vei mot land. Er nok bare naturlig at flere enn onkel har funnet sin havn nettopp her.


Kollaren var en vakker topptur - lenger bak ses brearmene fra Øksfjordjøkulen

Man må til disse delene av fylket for å finne de høyeste tinder. Oppe på breen er det målt 1204 moh - og fylkets høyeste fjelltopp er Loppatind med sine 1175 moh.


Utsikt i retning Øksfjord sentrum

Vel - Kollaren kunne ikke engang gi oss gleden over å ha hevet oss over 1000-meters grensa. Vi stod der knappe 50 meter unna - og snuste på Finnmarkslufta. Lykkelige - med fritt utsyn i alle retninger. Det er vel sant at lykken ikke måles i høydemeter.


Jomfrudalen. Utsikt fra utløpet av førstevannet

Vi fikk oss og en tur opp Jomfrudalen. Her ligger både førstevannet og andrevannet. De het visstnok det - naturlig nok. Begge huser ørret som vi desverre ikke fikk stiftet bekjentskap med denne gangen. Fiskekort selges på butikken eller hos Arctic Nuvsvåg som driver guiding og ferieopplevelser.


Sommernatt over Nuvsvåg (foto: Thomas Tørriseng)

Skulle du ha en dag eller uke til overs i Finnmark vil vi anbefale deg å svinge innom idylliske Nuvsvåg. Det får bli mitt virkelige turtips for i år!

Ikke vent på at drømmene blir grå - dra ut og mal de mer og mer blå

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra FinnmarkTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse