I de Helgelandske sagn spiller syv søstre viktige roller. Hver høst ikler de seg et slør i hvitt. De tar det ikke av før sommeren varmer landet. Både Hårek på Tjøtta, Petter Dass og Lofotfarere til alle tider har disse fjell kjær. Det skulle bare mangle at ikke fjellogfiske tok turen...


Æ har vært på alle 7 - ka ska æ gjøre nu

I bildet over ser du alle de syv søstrene sett fra Herøy Brygge som ligger lenger vest. Fra venstre mot høyre blir de (med høyde over havet i parantes): Botnkrona (1072 m.o.h.), Grytfoten (1019), Skjæringen (1037), Tvillingene (2 topper på 945 og 980), Kvasstinden (1010), Breitinden / Stortinden (910).

Verdens vakreste kyst
Mange omtaler dette som verdens vakreste kyst eller skjærgård. Selv er jeg ikke i tvil. Dette er verdens vakreste kyst! I det du forlater Trøndelag på vei nord kommer du til et helt annet landskap. Et landskap av horisonter, lengsler og varme. Plutselig ser du milevis nordover. Fra Gutvik helt nord i Trøndelag ser du de markerte og lett gjenkjennelige toppene rage. Leka, Heilhornene, Torghatten, Vega, Søla, 7 søstre, Lovund, Hestmannen. Videre nordover følger nye åpenbaringer før Lofotveggen saliggjør det hele.

De mange sanger, dikt og sagn er ikke tilfeldig:

Hvis at æ fekk vælge land - da veit æ det bli Helgeland


Sett fra Forvik (1 av innfallsportene til Lomsdal- Visten Nasjonalpark): De 7 søstre er fjellrekka til høyre. Til venstre ligger Dønnamannen på ryggen og hviler

Toppturen
Ildsjeler i den lokale turistforeningen har gjort toppturene til en grei affære rent praktisk. Dersom tåka uteblir er det ingen sak å følge de tydelig merkede stiene mellom hver topp. De vanlige turisme-stedene (turistinfo, hoteller mm) ved Sandnessjøen har kart med litt mer info om du skulle være i tvil.


Vi starter turen opp mot den nordligste toppen: Grytfoten (1019)

Vi startet sent en fin sommerkveld med mål om å bruke natta til å bestige alle 7. For vanlige dødelige er det en overskuelig oppgave - men knær og føtter blir nok mørbankede før du igjen ser fjellkjedens fot. Mener det er satt opp diplom e.l. for de som klarer alle topper under 13 timer eller deromkring. Det er trimboks for innskriving på alle toppene.


Vi følger tydelige T-stier i den lyse Nordlandsnatta

Vår første topp: Grytfoten, er nok den lengste enkeltturen og høyeste toppen. Deretter går det slag i slag bort til og med topp 4 og 5 som kalles tvillingene. Her begynner de fleste å merke kjøret. Derfra og bort til skarptind og breitind er det en drøy mars med relativt mye stigning og høydetap. Nesten utelukkende på hard steingrunn.


Topp etter topp går unna med en nydelig utsikt mot Dønnamannen og Lovund og Træna langt i vest

Etter en høneblund mellom de 2 siste toppene kunne vi morgenen etter slite oss mot målet. Der nøt vi en medbrakt pærecider på deling før knærne i protest ble tvunget ned mot sivilisasjonen. Av besøket virker dette å være populære topper for både lokale og tilreisende sprekinger. Vi anbefaler turen på det varmeste.

Husk også at du på de 7 søstre som med mange andre topper på Helgeland befinner deg på ei øy. Dermed har du fritt utsyn i 360 graders vinkel. Det må bare oppleves.


Vi ser nordover. Mot Rødøyløva og de vestlige partiene av Saltfjellet

Opplev Helgeland med båt
Helgeland oppleves best fra båt og til fots. Selv tok vi turen i en gammel nordlandsbåt. Vi startet fra Sør-Trøndelag i retning Træna. Det ble 12 dager med årer og seil - et enkelt friluftsliv som ga magiske opplevelser vi aldri kunne fått på annet vis. Det ble og tid til fine toppturer innimellom og møte med trivelige nordlendinger hele veien.

For hele eventyret om de 7 søstre og Helgelands sagnomsuste fjellformasjoner: Gå til sagn fra Helgeland

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Annet stoff fra NordlandTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse