Solnedgang med Nautgardstind i silhuett

Kona og jeg har som mål å få en siste skitur i strålende vær sist i april. Samtidig forsøker vi å oppsøke Besstrond for å se om mogopen har "våkna". Den 23. april var vi på plass ved Besstrond. Jo da- mogopen var igang den, riktignok ikke mange. Men de stod og strålte mot oss i det fine vårværet! Så tidlig har vi aldri opplevd mogopen ved Besstrond!


Mogop. Også kalt Opplandsrose, er skapt for norske forhold, ved Besstrond i Jotunheimen

Jeg må innrømme at jeg hadde håpet å kunne høre orrhanen på denne turen. Lørdag den 25. april hadde vi bestemt oss for å ta turen opp på Valdresflya - til årets siste skitur. Vi satte vekkeklokka på et noe umennesklig tidspunkt. Jeg brøyt meg opp, kokte kaffe, satte opp vinduet på soverommet og nøyt kaffekoppen samtidig som vi lyttet. Og så... plutselig begynte spillet. Først litt forsiktig, og etter hvert hørte vi orrhaner spille fra flere kanter. Du verden - dette blir en i godt humør av! Været var bare som en kunne drømme om, det var bare å gjøre seg klar for en ny dag i fjellet.


Mye orrfugl i fjor. I år har vi sett lite til hønene

Vi hadde fått en "flying start" på dagen. Frokosten gikk i en fei. Likeså gjorde pakkingen. Med Kvikk-Lunch, appelsin, ski og klister var vi på vei. Valdresflya lå badet i sol med hvite vidder, høye fjell, og med ski på beina ligger her alle muligheter åpne. Ingen smøringsproblemer, kun et par kjappe drag med universalklister. Så bar det mot Rasletind. Jeg kan love at dette var en opplevelse. Fantastisk, er det rette ordet på denne opplevelsen!


Ved påsketider er det ikke bare vi som er på ski langs bilveien over Valdresflya. Her står bilene tett.

På tilbaketuren til hytta, stoppet vi nok en gang ved Besstrond. Nå var blomstringen i full gang. Det er en opplevelse i seg selv å se denne vakre blomsten. Som er skapt for norske forhold. Selvsagt benyttet jeg anledningen til å feste flere eksemplarer til fotobrikka. I disse områdene kan alt skje. På rv. 51 litt øst for Besstrond, traff vi på en flott tiur midt i vegbanen. Har ikke sett mange slike i løpet av vinteren. Nok en flott opplevelse på en aldeles praktfull dag!


En praktfull skitur mot Rasletinden i Jotunheimen

MEN... Det er også andre ting som har opptatt meg i vinter: Rypa, skogshønsene og haran. Her har det skjedd noe! Jeg har vært mye i fjellet i vinter. Har vandret mye utenfor løypenettet. Det har vært svært lite å se til både rype, orrfugl og for ikke å glemme storfuglen. I fjor florerte det med harespor rundt hytta. I år har det vært sparsomt.


Har haran gjemt seg ?

Hyttenaboen forer småfuglene- primært meisene. Disse var i hopetall forrige vinter. I år har de vært svært få å se ved foringsplassen. Jeg har vært i kontakt med en eldre, naturinteressert Heidøl. Dessverre kunne han berette det samme som jeg hadde observert gjennom vinteren.


Hvor ble meisene av dette året?

Nå skal ikke jeg konkludere med årsaksforhold til dette fenomenet, men jeg har lagt merke til mye revespor. Svært mye revespor. Jeg registrerte mye rovfugler i fjor høst, spesielt mye falk. Jeg la merke til at det var blitt ribbet en stor flott orrhane rett ved verandaen på hytta. Jeg har registrert at det er blitt ribbet småfugl ved foringsplassen til hyttenaboen. Jeg har også blitt fortalt at det er observert en luring av en røyskatt i området. Alle husker vi krakket på smågnagerne i fjor sommer, bare for å ha nevnt det. Jeg tar absolutt ikke sorgene på forskudd. Jeg ser derimot fram mot noen flotte dager i høstfjellet i år også.


Får vi oppleve dette til høsten tro, eller er de urovekkende signalene i både rype, skogsfugl, smågnager og harebestandene et dystert tegn?

Men, nå er det faktisk på høy tid å forberede fiskesesongen. Vi er inne i ei fantastisk tid. Våren i fjellheimen er spesiell. Det spirer og gror, nye skapninger ser dagens lys. Og snart er fjellvatna isfrie...

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra JotunheimenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse