Fetter Svein avbildet i Huldreheimen rett etter soloppgang.

Jeg skal innrømme at jeg ikke så ryper hver dag. For meg virket det som om forholdene varierte mye fra sted til sted. Til gjengjeld så jeg faretruende mye rovfugl på stedene hvor jeg ikke så noe til rypa. Spesielt la jeg merke til mye falk.


Ikke bare vi som jakter,...-nei

I år som i fjor, jakta jeg i Huldreheimen og Jotunheimen. Deler av jakta, jakta jeg alene på støkkjakt. Ellers jakta jeg en periode sammen med fetter Svein, som er en erfaren rypejeger. Siste del av jakta, jakta jeg sammen med svoger Vidar, som tok jegerprøven i vår. Alle er vi godt oppe i åra,....- faktisk +-60. Vi jakta uten hund,-på støkkjakt.


Litt huldrete,...-eller?

Først jaktet jeg alene og siden sammen med fetter Svein i Huldreheimen. Vi så ikke så mye som ei rype, til tross for ganske så solide turer. I dette området så jeg svært mye falk.

Vi skiftet terreng over i Jotunheimen. Svein hadde bare 2 dager til rådighet, og den siste ble av den korte varianten. Til gjengjeld støkk vi opp et flott kull på 10 liryper. Det var jeg som støkk opp de flotte fuglene,...- og må dessverre innrømme at det var jeg som bomma. Det som ergra meg mest,...- var at jeg ikke regna med "nøler'n". Den var det nesten ikke lov å bomme på!


Fetter Svein i flotte ogivelser i Jotunheimen.


Fetter Svein ordnet kaffekoken i felten

Svein og jeg hadde hatt 2 fantastiske dager. Svein måtte hjem til jobb, mens "statspensjonisten" kunne jakte videre. Nå jaktet jeg alene, og fortsatt i Jotunheiemen. Her var betraktlig mindre rovfugl,...-og desto flere rypekull! Støkk opp kull på 8 og flere på 6. Rypene trykket ikke noe særlig, så skuddene ble holdt tilbake.


Tok av capsen og ble rørt da disse passerte!

Jeg småjusterte jaktterrenget for hver dag. Fant ei flott turrute opp på en topp på ca. 1500 m. Bestemte meg for å følge et bekkefar på veg opp til toppen. Været kunne ikke være bedere, og terrenget var helt nydelig å gå i. Halvveis oppe tok jeg en kopp kaffe og nøyt utsikten. En reinsflokk krysset elva rett nedenfor der jeg satt. Et flott syn. Jeg ble nesten rørt av det jeg så,.....-tok av meg capsen og fulgte dyra ut av syne. Hadde ikke mer enn startet turen videre oppover,...-da jeg oppdager 4 fjellryper som kommer seilene på stive vinger rett til side for meg. En av rypene smatt innunder en stein rett bortenfor. Jeg smyger meg mot stedet. Så letter de 3 andre og flyr rett rundt en kolle. Jeg skifter beite og smyger meg opp på kollen. Jeg oppdager de 3 hønene som "tripp trapp tresko" på en stein 20 m under meg. Får god tid til å sikte,...- og får inn en fulltreffer på "ytre høyre". Må bare innrømme at dette var et stort øyeblikk. Spenningen ble ikke mindre av at jeg fikk'n på smygjakt! Støkker opp 2 pene lirypekull på tilbakevien, men også disse "gikk tidlig".


Svoger Vidar tok jegerprøven i vår, og rype på første forsøk!

Kona og svoger Vidar kommer opp på hytta for å være sammen med meg i høstferien. Været er dessverre iferd med å forandre seg. Kona blir med på jakta, men hun er ikke jeger, men liker å være med. Det blir støkkjakt med formasjon på 3. Kona går tilbaketrukket i midten,...-med Vidar og meg på flankene. Vi følger det samme bekkefaret opp på toppen uten å se ryper. Det blåser og antydning til tåke. Går ned fjellet på østsiden og går veien tilbake rett ovenfor bjørkeskauen. Støkker 2 kull på 4 liryper i hvert kull. Fortsetter delvis smygjakt og Vidar får skutt en lirypestegg. Jeg støkker de samme nok en gang, men de går tidlig og skudd blir holdt tilbake. Enda et kull på 5 ble "reist",....ingen flere skudd.........


Ei lirype fra Jotunheimen  


Fjellrype på smygjakt i år!


Nydelige høstfarger

Dette var litt om noen fantastiske høstdager i Rypeland. Nå var det ikke lenger "kortarma føre". Det snødde,....-og det ble mere snø. Avreisedagen våkna vi til 20 cm. Jeg var ikke skodd,....-det gikk bra til slutt!

mvh 
arne hjelmtvedt 
arn-hjel@online.no 

til hovedsiden


Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.-


Relaterte artikler fra JotunheimenTilpasset søk


Annonse

Annonse
Annonse