
Magisk blå time i Ranserdalen Foto: Christian Tørriseng
Børgefjell fra Stekenjokk
Et 40-årslag i Grong i august. Kun 2 timer fra høysommer i Børgefjell. For å feire et søskenbarn som tok meg med på min første tur til denne sagnomsuste nasjonalparken for nesten 20 år siden. Det måtte bli tur til magiske Børgefjell...
Av . Publisert . Sist oppdatert

Svenske Naturvård med matestasjon for fjellrev
Børgefjell er kjerneområde for norsk fjellrev. På svensk side prøver de å spille på dette og Naturvården har montert matestasjoner ved gamle fjellrevhi. Teltet her ene natta, men klarte ikke å se noe til den sårbare arten.
Skal du ha mye næring og lite vekt - ingenting slår denne kombinasjonen.
Kaffe og Go'Dag Energi fra AXA er næringsrikt og lett. Greit på aleneturer men kanskje litt kjedelig kost når man er flere og bør legge mer vekt på kos. 800 gram holder til alle tørrmåltider ca 4 dager tenker jeg dersom du beveger deg mye. Fisk eller medbrakt middag i tillegg.
Frodig li i Jetnamsfjellet
Kvakk-kvakk
Hva lever her i disse høytliggende traktene i Børgefjell? I dårlig vær virker området helt dødt. Nesten sånn at man håper å se en mygg bare for livstegnets skyld. Kanskje et paradoks at man ser mer dyreliv på kveldsturen i bil hjem igjen. Men Børgefjell har altså et rikt dyreliv og fjellflora. Hovedproblemet er at både dyr og vannlevende organismer er mest aktive om natten og det moderne menneskets sanser er sløvet. Selv er jeg like sløvet og så ikke stort av bevegelige ting. Men høydepunktet var noe jeg tror var en hønsehauk. Idet jeg gikk oppå en av de mange pyramidelignende haugene som finnes i området så ble den overrasket og fløy opp. Idet jeg stod på haugen fløy den tre ganger rundt meg før den forsvant ut i evigheten. En stor opplevelse faktisk...
Alt en fjellfisker trenger: Et fjellvann, snøfonner i nordhellinga og teltet.
Reingjeterbu, Ranserbua og felles utedass. Soveplass til 3 + kanskje en på gulvet.
Ranserbua:
Sammen med Båttjønnhytta lenger nordvest i Nasjonalparken er dette et
sjeldent krypinn med en lang historie i veggene. Her har mange rispet og skrevet
inn navn og initialer under besøk for overnatting, rast eller klestørk.
Bortsett fra klestørken så er komforten nesten bedre i et telt - tatt i
betraktning at teltet kan tas med til alle dine drømmevann. Ranserbua står bom
fast et steinkast fra elva og brua og lenger unna gode fiskesteder. Dette gjør
nok at besøket holdes nede. Men skulle styggværet virkelig sette inn så vær
raus med andre fjellvandrere. Denne bua er alles eie. La andre komme inn om det
er plass og etter en overnatting bør du overlate den til andre.
Rantserenmehkie: Et mekka med 100 vann mer eller mindre sammenkoblet
Rantserenmehkie er mange vann - mye grunne partier med stein og mye fisk. Mitt inntrykk er at denne dalen kanskje har tapt seg betydelig de siste 10 årene. Mer folk, mindre storfisk og mer småfisk. Men kanskje tar jeg feil. Og er ikke Ranserdalen noe enhver fjellfisker bør ha på rullebladet? Uansett er dette karrige områder som er avhengig av godvær og fiskens lune for å få det store fiskebettet. En fjellfiskers jakt på kilos er ikke lett. Heller ikke i det gamle mekka innerst i Ranserdalen. Selv var jeg nok ikke maks heldig med forholdene for fiske denne gang.
Nydelig knusktørr leirplass i indre del av Saksinvatnet. Noen kvelder i året siger
storfisken over de lange grunne partiene og inn hit til elven. Få har
tid nok til å vente på at det skjer.
Bijje Jetnamsjaevrie - en av mange myteomspunnede vann i Børgefjell
Ranseren, Saksin og Jetnam
Disse tre relativt relativt lange vannene dominerer deler av østlige
Børgefjell. Kun skilt med en fjellrekke mellom hver og alle med utløp i
Sverige. Mellom Saksin og Jetnam finner man også Jetnamsklumpen - Nord-
Trøndelags høyeste fjell med sine 1513 m.o.h. Alle disse dalene er skapt av
isen som har dannet en flat dalbunn og derved grunne og næringsrike vann med
enkelte dyprenner hvor fisken står. Skal du fiske her vil midten av vannene
stort sett være eneste fiskested på dagtid, mens fisken kanskje siger inn på
grunnene mot kvelden.
Stort sett alle som besøker Børgefjell fra Stekenjokkveien i Sverige kommer inn i en av disse dalene (og gjerne ut en annen). Minst populær er nok Jetnam som kanskje pga innmarsjen blir lengst inn til de sagnomsuste områdene øverst i Ranserdalen. Dette vises også på de få spor i nettopp denne dalen og mangelen på søppel etter folk. Alle vannene har stor fisk - med kanskje mindre små fisk i Jetnam der det virker noe mer livløst etter min mening. Ofte et godt tegn for kilosfiskeren. Og så er det Bijje Jetnamsjaevrie da som ligger oppstrøms Jetnam og ser helt livløs ut. Har vært her 2 ganger og ikke sett tegn til liv. Lars Monsen påstår jo i Børgefjellboka at her er det ikke fisk. Når jeg ser det fantastiske vannet med kombinasjon av dype og grunne partier og størrelsen og området tatt i betraktning kan jeg ikke forstå det. Det bare må være fisk her? Har også et annet vann jeg er usikker på i Børgefjell. Med enda flere besøk uten resultat. Kanskje klarer jeg å fravriste sannheten om hvor stor ørret som fins der en eller annen gang...
Børgefjellørret - sterk i kamp uansett størrelse
Børgefjellørret på drøye halvkiloen - Perfekt middag for 1
Turens største beholdning på fiskefronten - en kraftig plugg på 8 hekto.
Kartlav - det eneste som mangler er blå flekker på kartet
På tur alene
Turkamerater fins det aldri nok av. Tid og koordinering er ofte vanskelig.
Da kan du gjøre som meg denne gangen. Dra på langtur alene. Folk vil da raskt
konstatere at du er en raring. I en verden der vi alle visstnok skal være helt
like og ikke gjøre mye utav oss.
Uansett - turer alene gir tankene dine et boost. Tenk deg flere dager uten passiv underholdning i form av tv, internett, musikk og andre mennesker. Hva gjør det med hjernen? Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at vi av og til har godt av det. Du får tid til å tenke ut tankerekkene, sortere ut det viktige og finne deg selv igjen i den verden som er skapt rundt deg.
Og når man etterpå sitter der i godstolen i den vanlige komfortable verden. Med et kjøleskap fullt av mat og leser om Jan Thomas i Se&Hør, vinner i kabal på pc'en eller ser Katrine Moholt imitere gamle slagere i dyp utringning på TV- reklamen. Ja da lurer jeg jaggu litt på hva som egentlig er rart. Verden slik de fleste lever den eller å bryte ut å kanskje ta noen dager alene på fjellet? Om ikke alltid - hva med en gang i året eller livet?

Din kommentar Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.