linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Denne artikkelen er om røye (salvelinus alpinus) som tilhører laksefamilien. Og om røyefiske. Røya er uten tvil den vakreste ferskvannsfisken vi har her i Norge. Den er ofte noe utilgjengelig. Trives der det er kaldt og har noe kresent over seg. Inntil man har fått taket på røyene oppleves de store eksemplarene av røye som utilnærmelige og vanskelig å lure for sportsfiskere. Du finner tips i mange artikler og turbeskrivelser med røyefiske her på fjellogfiske. For rene fisketips se denne artikkelen.


Ole med en flott røye over kiloen fra fiske ved et hemmelig vann nær Jotunheimen. Foto: Arne Hjelmtvedt

Røye, rør eller røe (salvelinus alpinus), tilhører laksefamilien. Det er en ypperlig matfisk. For mange er nok røyer i størrelsen mellom 3-7 hekto den beste middagsmat. I likhet med ørreten finnes også røya som sjø og ferskvannsfisk. Sjørøya lever i saltvann, men går opp i sin barndoms elv for å gyte. Denne holder til i Norge fra Nord- Trøndelag og oppover, og finnes i virkelig stort antall først oppe ved Svalbard (Spitsbergenlaks) og Grønland (Grønlandslaks). Sjørøya kan sammen med sine venner i ferksvann bli over 10 kilo, men mindre eksemplarer er langt vanligere. Røye er en rovfisk og lever av insekter, hoppekreps, marflo og småfisk. Les mer om røyas matfat her.


Fjellogfiske's egen Bjørn Berg Børresen med en flott røye fra Femundsmarka Nasjonalpark. Foto: Christian Tørriseng

Røya er en ypperlig sportsfisk og har et utseende som tar pusten fra de fleste villmenn. Fiske etter småfallen røye på sommerstid er ingen enkel sport og har nok skapt liten interesse hos mange. Men i de nordlige fylker og enkelte vann ellers i landet finnes det storvokste røyer som er bitevillige og som kan gi magiske sportsfiskeøyeblikk både på sommer og vinter. Og får du først en røye så kan det bli mange.


Jarle er en fornøyd røyefisker. Her fra et fjellvann nær Nordlands svenskegrense. Foto: Christian Tørriseng

Fisketips
Fisket etter røya betegnes av den vanlige fisker som mye vanskeligere enn fiske etter ørret. Vanlige fiskemetoder er kobber og rødfargede sluker som spesial, Salamander, Møresilda. Prøv å fest litt mark på kroken eller ha en markkrok eller flue hengende 10-20 cm bak sluken. Små spinnere eller mark med en blink i forkant kan og fungere. Markdrag kan være effektivt om du har båt. Og ellers fluefiske om forholdene skulle være ypperlige og fisken er innen rekkevidde.Flere fisketips her.


I midnattsolens rike som her oppe på Sennalandet kan man på stille sommernetter sitte å vente på vakstimene som til slutt kommer på kastehold. Da kan du få opplevelser som rykker i fjellsjela di inn i evigheten. Foto: Christian Tørriseng

På vinterstid brukes røyeblink med en krok hengende 5-40 cm. under. Kroken agnes med maggot, mark og evt. akkar. Det er som regel lurt å mate i hullene på forhånd (kvelden før). Agnet bør ikke beveges like mye som ved ørretfiske. Best er nok i desember når røyene gyter på sine varp. Eller rett før isen går (etter at isen har løftet seg opp fra overvannet).


Torkild med en flott røye tatt under isfiske ved et flott røyevann i Nord- Østerdalen. Foto: Bjørn Berg Børresen


Isfiske er spennende. Spesielt om du er på blank is under gyting på de grunne røyevarpene i desember, eller har god sikt ned i hullet. Med store røyer i sikte vil pulsen garantert stige.Foto: Bjørn Berg Børresen

Årsaken til at man i flere rene røyevann finner mye småfisk, er at røya ikke trenger bekk med grus eller sandbunn for å gyte. Finnes det ikke fiskespisende eksemplarer kan de formere seg så raskt at alle fisker er mikroskopiske. Røyene gyter i stille vann, og er mer produktiv enn ørreten. Røyas gyting foregår tidlig på vinteren på gytegrunner i vannet.


Et gammelt storørretvann - nå overbefolket med småfallen røyeFoto: Øivind Mollan

Dette vannet på Fosen var et meget godt ørretvann. Her kunne en få fin og blank ørret på over 2 kilo i gamle dager. Her ble det etterhvert også satt ut røye. Det som skjedde var at røya utkonkurrerte ørreten, slik at ørreten forsvant fra vannet. Den spiste rett og slett opp all maten, og ørreten rakk ikke endre til nok fiskespisende eksemplarer før det meste av bestanden var forsvunnet.

I mange vann kan ørret og røye leve side om side, i andre vann dør ørreten ut. Vi har spurt ferskvannsbiolog Anne May Lien om dette temaet i i denne artikkelen.

til hovedsiden


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


Marcus, 18.01.2014 21:19:24

røye

ja men det er jo lite røye og jeg vil a røye men jeg får det jo ikke bare noen ganger og jeg er ikke så glad for at jeg får så lite fisk og det er jo dumt og det skal jeg få ordnet så jeg håper på å få røye eller rør da og de hadde jo vært fint og det håper jeg jo da selvfølgelig og det hadde vært fint og håp håp og håp ja ja snnakes


Bb, 23.02.2013 13:58:08

Røye

Hvem hadde ikke det. I dag er vel scooterbrukerne så omfattende at hele vidda praktisk talt ligger tilgjengelig for hvem som helst. Sennalandet, laksefjordvidda er gode tips


Stian, 19.02.2013 23:00:59

Tips

Trenger tips om røyefiske på is i nærheten Alta... HAdde sAtt virkelig pris på noen gode tips


Veteranen, 10.07.2012 22:58:05

"Gamle dager"

Røye-fiske på Finnmarksvidda er noe som absolutt alle burde gjøre før man "kaster sveiva". Jeg har selv vært nordover ved et par anledninger og er enig med de som sier at røya er like lett å få som ørreten. De gangene jeg har fisket der oppe har det stort sett gått i trolling med markdrag eller spinner. Den beste spinneren, av egen erfaring, har vært en helt rød/orange mepps 2 som desverre ikke produseres lengre. I tillegg har jeg noen bekjente som har hatt stor suksess med pink panther flue og halling kongen, so tidligere nevnt på siden her. Skitt fiske!!


sørlandet, 21.07.2011 16:11:00

røyefiske med flue

har hørt mye bra om pink panther flue når det gjelder å fiske etter røye. Mtp sluk så er Halling kongen veldig bra


Øivind, 29.09.2008 19:49:02

Røyetips

Den var ny for meg! Jeg blir overrasket om dette har noe effekt. Men takk for tipset, dette må prøves;)


røyefisker, 29.09.2008 15:18:22

røyetips

for di som liker å fiske etter røye har jeg et skikkelig stalltips. røye har en stor tendens til og trekke etter lyset. så når det er mørkt på kvelden er det veldig lurt å lage et stort fint bål, så nært vannkanten som mulig, la bålet brenne en halv time uten å fiske. og ofte dukker det opp en god del små ringer i vannet, det er etter fisken. det er da man tar på en gullfarget blu fox spinner. lykke til folkens.


Karianne Rödberg, 26.09.2008 13:02:29

pH

Hvordan pH verdi må røya ha i vannet?


Arne Hjelmtvedt, 30.01.2008 10:21:05

Røya

At røya er en kjempevakker og flott fisk, -og ikke minst en kjempegod matfisk, har jeg ingen problemer med å skrive under på! Den er ikke like lett å få på kroken. Min erfaring er at bettet varierer fra vann til vann og tid på året. Noen ganger biter'n i ett sett, mens andre ganger må en rett og slett "truge" for å få'n på kroken. Jeg har gode erfaringer rundt gytetider samt rundt midten av juni. Ellers kan fisken virke svært så "lausbett". jeg har 2 favoritter når det gjelder røyevann. Der kan man få den flotte fisken fra størelser på 100 gr. til godt over killoen. Røyefiske er spennende!!


anonym, 29.01.2008 13:30:18

Røya

Røye er sikkert litt mere "sky" fisk enn ørreten,men når månen og sønnavinden slår seg ihop,da kan røya samle seg og være veldig bitevillig! Det er ikke noe forskjell på biteprosent,men jeg tror at større fisk kan opparbeide seg innstinkt som gjør at de blir vanskeligere å lure;-))


Thorbjørn Granlund., 24.01.2008 18:26:50

Røya i Osensjøen.

Tidligere var det røye i Osensjøen, men så ble det satt ut sik der, og gradvis ble så røya borte fra sjøen. Kjenner ikke til at det er tatt noen røye i sjøen i senere tider, dette til tross for at det vistnok gjentatte ganger er satt ut.kim, 06.10.2007 20:45:33

røya

jeg syns at røya ikke er vanskliere og få enn ørreten.


caroline hauan 13 år, 22.05.2007 09:43:56

fiske tips

jeg skriver og røya i et skole prosjekt og dette kom veldig bra til nytte synes jeg


Stig, 06.08.2006 23:29:15

Røye

Vet om et vann i Femundsmarka som tilsynelatende kun inneholder røye. Er ikke spesielt "overbefolket" dette vannet. Her er middagen "bankers" med bruk av mørk skjesluk når alle andre vann i nærheten er "døde." Det finnes godt med steikefisk på +/- halvkiloen i dette vannet. Røya smaker nå vel så godt som ørreten og etter min smak.


Villmarkens sønn, 06.08.2006 16:43:24

Røyr

I vann der både ørret og røyr lever går røyra dypere enn ørreten om sommeren. Det merkes når det bare går ørret i garnene langs land. Ellers så er de like lette/vankelige å få på kroken.


Bjørn B., 28.03.2006 16:34:04

Røye, Rør, Salvelinas alpinus

Tror begge har rett, og at røyas trivselstemperatur har mye med saken å gjøre ift ulike oppfatninger/erfaringer. Klipt fra njff.no: "Røye har lav trivselstemperatur sammenlignet med andre fiskearter i Norge. Utbredelsen avspeiler dette, og røya kalles ofte den nordlige landsdels fisk. Det er også den eneste fiskearten i ferskvann på bl.a. Svalbard og Bjørnøya." Lavlandsvann i Sør-Norge har en helt annen vanntemperatur midt sommeren enn fjellvann i Indre Troms. Trivselstemperaturen har mye å si for fiskens næringsinntak (og fisket). Det blir det samme som å sammenligne Oslomarka og fjellvann i Sør-Norge ift ørret (trivselstemperatur 10-12 grader). Ørretfiske i Oslomarka er vanskelig midt på sommeren, da det er over 20 grader i vannet. Faktisk kan ørret "sture" i dyprenner i sommervarmen, og ha så lite matinntak at det dannes "årringer" i øresteinen tilsvarende vintersonene. Det kan derfor være vanskelig å aldersbestemme fisk fra Oslomarka eller andre lavlandsvann. I fjellet derimot kan temperaturen være perfekt midt i fellesferien, mens fisket i Oslomarka er kjent for å være best vår/forsommer og seinsommer/høst. Mao. både fjellfinnen og trønderen har rett!


Christian Tørriseng, 27.03.2006 08:03:33

Røye, Rør, Salvelinas alpinus

Mange påstår det - men som nevnt i artikkelen. Der røya dominerer vannene (hovedsaklig Nord- Norge med noen unntak) er situasjonen annerledes. Der har folk fått erfaring med å fiske røye og har sett at det til tider er lettere å få mye røye om den først er i bettet. Men prøv de røyevannene jeg vokste opp med. Der måtte man slite i timesvis bare for å få opp en stakkars liten røyepinne - og aldri fisk på over hektoen. Det er vel i en sånn setting at myten ble skapt.


Fjellfinnen, 26.03.2006 22:07:54

røye er slettes ikke vanskeligere enn ørret

Hvem sier at røye er vanskeligere å fiske på sommerstid enn ørret? I indre troms der jeg bruker å fiske regnes ørreten å røya for å være akkurat det samme bortsett fra fargen!


Røye og Ørret, 19.07.2005 12:25:22

Røye, Rør, Salvelinas alpinus

har ikke lagt merke til at røye er vanskeligere å fiske enn ørret


Til 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet? Konkurransen er avsluttet
Dagens utsagn
Legg deg mett, varm og tarmtømt for en varm overnatting
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Pakkliste

Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse